Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Тепер чиновники мають декларувати предмети розкоші й майно родичів

Четвер, 17 березня 2016 16:48

У електронних деклараціях чиновники зобов’язані декларувати майно своїх родичів, а також різні предмети розкоші, наприклад, картини та коштовності. 

Про це повідомив виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара у четвер під час медіа-сніданку в офісі Реанімаційного проекту реформ (РПР), повідомляє Економічна правда.

Він пояснив, чим електронні декларації відрізнятимуться від паперових.

"Доходи від роботи та бізнесу, від інтелектуальної діяльності - це так і залишиться. Крім того, додається готівка. Те, що вони під подушку ховають на чорний день, те, що родичі принесли, чи просто нажили непосильним чесним трудом, треба декларувати. Можна це і не робити, але тоді буде відповідальність", - сказав Хмара.

Крім того, додав експерт, чиновники змушені будуть декларувати володіння бізнесом, як акціями та корпоративними правами, так і вказувати кінцевих бенефіціарних власників.

В е-декларації також необхідно буде включати нерухоме майно, у тому числі й незавершене будівництво. "Це важливо, бо у нас особливо на Київщині, люди часто роками живуть у палацах, які формально не уведені в експлуатацію. Особливо, якщо вони зведені у прибережній зоні, де нереально відповідно до законодавства увести в експлуатацію", - додав виконавчий директор ТІ Україна.

За його словами, державні мужі вказуватимуть у деклараціях крім авто, дорогі картини, годинники, коштовності, якщо майно коштує понад 140 тисяч грн.

Так само чиновники будуть декларувати усе, що належить близьким особам, і це не обов'язково батьки, дружини або чоловіки, а ще й брати та сестри. Крім того, необхідно вказувати кредити та страховки. "Видатки також декларуватимуться", - додав Хмара.

15 березня Верховна Рада прийняла у редакції президента закон про запровадження електронних декларацій чиновниками, який вважається останнім законом, необхідним для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має офіційно затвердити форму електронного декларування.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%