Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рахункова палата перевірила університет ім.Шевченко

П'ятниця, 26 липня 2013 14:41

Проведено аудит – 11 млн. грн. використали неефективно

 

Рахункова палата України провела аудиторську перевірку університету імені Тараса Шевченка на предмет використання коштів державного бюджету на проведення наукових досліджень у 2011-му - І кв. 2013 рр. Про це йдеться у повідомленні рахункової палати.

В результаті перевірки виявлено, що на наукову діяльність замість 25% виділяється менше 13% бюджетних коштів від загальної суми на утримання університету. Стажування за кордоном забезпечується на рівні 12-33% від визначених нормативів, при цьому обсяги фінансування відряджень зростають в основному за рахунок міжнародних грантів. Для досліджень використовується фізично і морально застаріле обладнання (54 од.), придбане у 1954-1988 роках і зношене на 100%. За три роки заклад спромігся виділити з власних коштів суму, яка становить лише 10% від фінансової потреби на купівлю обладнання для виконання досліджень світового рівня.

Протягом перевіреного періоду в наукових лабораторіях закладу виконано шість досліджень, результати яких, за експертними висновками НАН України і внутрішніми підсумками, не містили в собі новизни. Отже, 11 млн. грн. бюджетних коштів на ці дослідження використано неефективно.

Для поєднання можливостей освіти, науки, виробництва і бізнесу в 2011 році створено корпорацію «Науковий парк Київський національний університет імені Тараса Шевченка», засновники якої мають численні патенти, які підтверджують загальний високий рівень розробок університету і можливість їхньої комерціалізації. Проте розробки, які мають економічний і соціальний ефект, сприяють збереженню довкілля і здоров'я людини, і на які у 2011 - І кварталі 2013 року витрачено 139,8 млн. грн. бюджетних коштів, можуть втратити актуальність і новизну в умовах відсутності інтересу вітчизняних виробників, партнерського фінансування, реальних інвестиційних механізмів у державі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%