Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Іноземці погрожують піти з наглядової ради «Нафтогазу»

Четвер, 06 квітня 2017 16:27

Незалежні члени наглядової ради НАК «Нафтогаз України» британці Пол Кирило Уорвік, Річардс Маркус Тревор, Проктор Чарльз Річардс Фарадей, а також Юлія Ковалів прийняли рішення піти у відставку в разі невиконання Кабміном низки вимог.

Про це йдеться в листі представників наглядової ради на адресу віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, яке оприлюднено на сайті НАК, передає БізнесЦензор.

"Ми уважно розглянули Ваше прохання переглянути наше рішення про відставку з посад членів Наглядової Ради. Ми готові прийняти Ваші запевнення про те, що Ви в змозі втрутитися і вирішити питання, які викликають наше занепокоєння", - сказано в листі Кістіон.

Серед питань, які потребують вирішення до річних зборів акціонерів НАК 30 квітня, члени наглядової ради "Нафтогазу" вказують, зокрема,що дії уряду, яких вимагає затверджений Кабміном План дій з корпоративного управління НАК "Нафтогаз України", а також рішення поточної кризи збору платежів, викликаного низку дій уряду.

"Крім того, у нас викликає стурбованість реакція на рішення Наглядової Ради про звільнення попереднього керівника ПАТ" Укртрансгаз ", і ми вітали б Ваше підтвердження того, що ця справа буде розглядатися виключно на основі фактів і не буде політизованим", - наголошується в документі.

Члени наглядової ради також закликають вирішити питання про надання електронних декларацій, оскільки виконання всіх необхідних дій для іноземців неможливо, а невиконання таких дій може потенційно призвести до кримінального переслідування.

Як відзначають в листі, наявність незалежних членів наглядової ради підпадають під дію закону Великобританії про хабарництво (UK Bribery Act), а також закону про корупцію за кордоном США (US FCPA), які мають далекосяжні наслідки для осіб, вдаються до корупційних дій.

"При відсутності суттєвого прогресу у вирішенні згаданих питань до моменту проведення Зборів, подальше продовження виконання нами функцій членів Наглядової Ради буде для нас є неможливим і неприйнятним", - сказано в листі.

Як повідомлялося, 29 березня Кабмін вирішив розширити склад наглядової ради "Нафтогазу" з 5 до 7 членів, обравши ще одного додаткового незалежного члена наглядової ради і одного представника від влади.

Також було спрощено вимогу що до стажу роботи кандидатів на управлінських посадах з 10 років до 5 років.

Нагадаємо, навесні 2016 року номінаційний комітет при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі затвердив трьох з п'яти членів до наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, затверджені кандидатури Маркуса Річардса, Чарльза Проктора і Пола Уорвіка, що мають великий досвід в нафтогазовій галузі.

Кабмін в якості члена наглядової ради призначив екс-заступника міністра економічного розвитку Юлію Ковалів, а Адміністрація президента - колишнього міністра енергетики і вугільної галузі Володимира Демчишина.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%