Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Незалежний аудит під загрозою, – Галасюк

Вівторок, 06 червня 2017 19:55

Запропонований Мінфіном законопроект №6016 «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» ставить під питання існування незалежного аудиту в Україні, несе ризики штучної монополізації ринку великими компаніями та загрожує національній безпеці, передає «24 канал».

Про це заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник Лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк.

«Формально проголошується, що мінфінівський законопроект синхронізує положення національного законодавства про аудит з європейськими нормами. Але диявол криється в деталях! Позиція вже понад 300 українських аудиторів полягає в тому, що законопроект №6016 несе загрозу існуванню незалежного аудиту в Україні, руйнує наявну систему саморегулювання аудиторської діяльності, штучно та необґрунтовано узалежнює професію аудитора від Міністерства фінансів, висуває необґрунтовані дискримінуючі вимоги, яких немає в Директивах ЄС, що призведуть до суттєвого обмеження конкуренції, утискання невеликих аудиторських компаній та фактичного знищення професії в регіонах», – зазначив нардеп за результатами розгляду звернень представників Союзу Аудиторів України (САУ) та Аудиторської Палати України (АПУ) щодо системних загроз, які несе даний законопроект.

Ознайомившись з наданими аргументами, В.Галасюк наголосив, що вбачає у законопроекті №6016 як ризики штучної монополізації ринку великими компаніями і знищення невеликих регіональних підприємств, так і підриву засад незалежного аудиту і фактичну передачу його під зовнішнє управління: «Це загрози національній економічній безпеці! Адже аудит – це не тільки важлива сфера підприємницької діяльності, аудитори мають доступ до надзвичайно чутливої фінансової інформації українських підприємств».

На його думку, про те, що це не «випадкові помилки» Мінфіну, а чиясь добре спланована схема дій свідчить і той факт, що законопроект №6016 був внесений всупереч регламенту Верховної Ради: «По суті, законопроект №6016 є альтернативним депутатському законопроекту №2534, який якраз захищав інтереси українського аудиту. Як ви розумієте, з дати внесення депутатського законопроекту (03.04.2015) пройшло більше ніж 2 тижні, тому внесення альтернативного є незаконним! Але депутатський законопроект був відхилений профільним Комітетом, а урядовий з такими грубими недоліками, чомусь підтриманий».

Так голова промислового Комітету закликав Голову парламенту Андрія Парубія, очільників усіх фракцій та груп Верховної Ради і засобів масової інформації не допустити прийняття мінфінівського законопроекту №6016 «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», поставленого в розклад ВРУ на четвер 8 червня.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%