Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудитори шукають компромісні рішення для реформ у професії

Субота, 30 вересня 2017 12:20

Майже півтисячі учасників зібрала конференція «Майбутнє аудиторської професії: міжнародний досвід та шлях України», яка відбулася у Києві 29 вересня 2017 року. Організатором заходу виступила Аудиторська палата України за підтримки EU-FINSTAR, проекту технічної допомоги, що фінансується Європейським Союзом.

Аудитори, члени громадських професійних організацій – Спілки аудиторів України, Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, Української асоціації сертифікованих бухгалтерів та аудиторів, Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів, Палати аудиторів і бухгалтерів України, представники низки асоціацій банківського, страхового, інвестиційного ринку, науковці, підприємці, посадовці Міністерства фінансів України, Європейського Союзу та Світового банку обговорювали поточний стан законодавчих реформ у сфері аудиту, майбутні зміни, які мають наблизити законодавство до стандартів ЄС та міжнародної практики, а також концепцію та основні принципи, закладені в основу аудиторської діяльності в Україні.

Голова Аудиторської палати України Тетяна Каменська підкреслила, що ця конференція – перша серед низки заходів АПУ, які найближчим часом відбудуться у різних містах України. Вона висловила сподівання, що у ході обговорення учасники знайдуть взаємоприйнятні рішення, як потрібно реформувати професію.

Про реформи в сфері аудиту говорив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі. Він дав характеристику процесам розвитку аудиту в європейських країнах, зауваживши, що Україна має гармонізувати власне законодавство у цій сфері відповідно до норм ЄС у відповідності з Угодою про асоціацію. Дипломат також звернув увагу на процеси децентралізації в Україні, зазначивши, що тут важливо виробити такі механізми аудиту, які б підвищили довіру громадян, дали впевненість, що кошти громад витрачаються ефективно. Те, що законодавство у сфері реформування аудиту в Україні обговорюють вже впродовж двох років, на думку представника ЄС, є «катастрофою». За його словами, дуже важливо побороти спротив й ухвалити нове законодавство, адже Україна потребує реформи аудиту не тільки заради Угоди про асоціацію, а й для досягнення доброчесності, прозорості у суспільстві.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна підкреслила, що конференція стала майже підсумковою в обговоренні довгого шляху реформування аудиторської професії. Вона запевнила, що вже напрацьовано законопроект, який «є компромісним». «Розумію, наскільки складно він сприймається нашим суспільством, але він сприйнятий», – зазначила вона. Ніна Южаніна висловила сподівання, що на найближчих пленарних засіданнях Верховної Ради буде проголосований законопроект про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що дасть можливість розуміти концептуальні речі, які стосуватимуться й аудиторської діяльності. Після цього, можливо в середині листопада, вдасться розпочати розгляд законопроекту про аудиторську діяльність і фінансову звітність в Україні в доопрацьованому варіанті.

Директор проекту EU-FINSTAR Надя Бонева також говорила про реформу аудиту та наближення законодавства у цій сфері до норм ЄС. Вона зупинилася на деталях проекту, повідомивши, що його продовжено в Україні ще на 1,5 року для поглиблення фінансових реформ.

Перша сесія була присвячена обговоренню питань реформування аудиту в ЄС та заходів, впроваджених іншими країнами для підсилення нормативно-правової бази в сфері аудиту. Старший спеціаліст з фінансового менеджменту Центру реформ фінансової звітності Світового банку Андрій Бусуйок ознайомив аудиторію з досвідом реформування аудиту в країнах ЄС, обґрунтував необхідність запровадження суспільного нагляду у цій сфері та охарактеризував його основні функції. Старший експерт з питань бухгалтерського обліку та аудиту Проекту EU-FINSTAR Представництва ЄС в Україні Джон Хупер також говорив про суспільний нагляд. Він зробив порівняльний аналіз, як ця справа організована у різних країнах світу. Голова служби бухгалтерського обліку, звітності та аудиту в Грузії Юрій Долідзе поділився досвідом запровадження суспільного нагляду в Грузії.

На другій сесії учасники конференції розглянули стан запровадження реформи аудиту в Україні. Своїми міркуваннями ділилися начальник Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Людмила Гапоненко, керівник департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку цінних паперів та емітентів, пруденційного нагляду Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Катерина Рафальська, представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринку фінансових послуг Олександр Залєтов, головний бухгалтер – директор департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України Богдан Лукасевич, голова Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов.

Під час третьої сесії присутні обговорили глобальні тенденції у розвитку аудиторської діяльності. Особливу увагу приділили останнім напрацюванням та оновленню стандартів IFAC (Міжнародної федерації бухгалтерів), а також програмному забезпеченню для впровадження методологій та стандартів аудиту. У числі доповідачів – консультант Центру реформ фінансової звітності Світового банку Анета Вілк-Лис, старший спеціаліст з фінансового менеджменту Центру реформ фінансової звітності Світового банку Андрій Бусуйок. Завершилася конференція відкритою сесією, де обговорювали наступні кроки, необхідні для впровадження реформи аудиту в Україні.

00auditt

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%