Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Після аудиту ліфтів у Львові за них взялися комунальники

Четвер, 07 листопада 2013 10:01

У Львові місцева влада нині намагається привести в порядок міське ліфтове господарство

У Львові місцева влада нині намагається привести в порядок міське ліфтове господарство. Всього в столиці Галичини в житлових будинках комунальної власності після нещодавньої інвентаризації налічили 2012 ліфтів. До останнього часу їх переважно обслуговувало 6 приватних спеціалізованих організацій , а саме: ТОВ «Мрія Ліфт» , ТОВ «Майстер Рос», ТОВ «Ліфт-Еко», ТОВ «Ліфт-купе», ТОВ «Астра» та ТОВ «Шифт-ліфт».

Але нещодавно наказом департаменту житлового господарства та інфраструктури від 16.05.2013 року № 188 на базі ЛКП «Львівсвітло» було створено структурний підрозділ з технічного обслуговування та ремонту ліфтів і диспетчерських систем . Для забезпечення конкурентоспроможності цього структурного підрозділу було запропоновано передати на його обслуговування 957, тобто 48 % ліфтів, розташованих у Франківському, Шевченківському та частково у Залізничному та Личаківському районах міста. Після цього відразу  й почалися роботи з відновлення функціонування непрацюючих ліфтів.

«Якщо в перший тиждень нашої роботи з ліфтами було 80-90 викликів на день, то на сьогоднішній день це вже 30-40. Люди зрозуміли, що ми працюємо, що хочемо зробити ліфти європейського зразка. Щодо ремонту, то поки запущено 2 вантажних ліфта. А до кінця року плануємо поставити повністю 4 нові кабіни там, де це необхідно, і орієнтовно для 12 ліфтів плануємо обшити кабіни. Ситуація складна: ліфти в основному середніх термінів експлуатації й старі, словом, роботи багато. Тому просимо у жителів розуміння. Ми розуміємо, що всі хочуть потрапити в свої квартири з комфортом, тому будемо максимально намагатися, щоб усі ліфти справно працювали. Кожен ремонт у нас коштує по-різному , адже все залежить від робіт, які потрібно виконати. Ось останній ремонт нам обійшовся в 9 тис. 700 грн. Тут ми повністю замінили стелю, всю кабіну обшили, підлога замінили, встановили дзеркало», - розповідає директор ЛКП «Львівсвітло» Марина Строєва.

Отож, ліфтове господарство міста поступово оновлюють. Але як вважає мер Львова Андрій Садовий, для ремонтів ліфтів потрібно вишукувати додаткові кошти, хоча за рахунок міського бюджету до кінця року тут капітально відремонтують 8 ліфтів: «Львівсвітло» ніколи раніше тарифу на обслуговування ліфтів не мало. Тепер такий тариф  вони отримали, й піднімати його в майбутньому, сподіваюся, не будуть. На всі міські ліфти він буде на одному рівні, якщо, звичайно, обленерго не стане раптово піднімати ціну на електроенергію» .

Але, як уточнила Марина Строєва, розрахунок для кожного будинку за обслуговування ліфтів різний:  він залежить від поверховості будинку тощо: «У першу чергу, це оплата за електроенергію, це зарплата працівників інші складові, які затверджуються державою. Тарифи на обслуговування ліфтів місцева влада не встановлює, а встановлює державна комісія. Наше ж завдання - щоби ціна не змінювалася. Ми будемо робити все можливе, щоб у наступні періоди вона була стабільною. Завдання стоїть чимале - велика частина ліфтів потребує заміни. Вони вичерпали свій ресурс. Ми цей ресурс продовжуємо завдяки якісним роботам, які зараз проводимо. Працівники «Львівсвітла» пройшли для цього достатньо якісні навчання. Ще одне завдання - щоб кожен ліфт у місті діагностично був виведений до нас, на диспетчерську , щоб ми бачили його стан і контролювали».

       До речі,  під час огляду комісією міськради диспетчерського пункту ЛКП «Львівсвітло», було визнано, що за період обслуговування частини міських ліфтів саме цим комунальним підприємством, не було здійснено жодної крадіжки деталей ліфтових механізмів. Нині львівський мер підтримує ідею влаштування наглядових відеокамер в машинних відділеннях ліфтових господарств.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%