Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гройсман: Підрядники—«халтурники» ремонтуватимуть дороги власним коштом

Середа, 23 травня 2018 19:11

Влада проведе перевірку відремонтованих в Україні доріг – і якщо будуть недоліки, то покарає винних.

Про це прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав на засідання Кабінету міністрів після доповіді виконувача обов'язків голови Держагентства автомобільних доріг Славоміра Новака, пише Економічна правда

Гройсман звернувся до Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби, Державної аудиторської служби, Рахункової палати:

"Не розпилювати зусилля, обрати 3-4 об’єкти – якщо будуть відхилення, тоді має постати питання про покарання".

Першим таким об’єктом має стати дорога Р18 на Житомирщині, де після минулорічного ремонту виявили суттєві недоліки.

За словами Новака, київська компанія "Автомагістраль" суттєво порушила технологію під час ремонту, тому  підряднику не виплачено кошти, його змусили виправити недоліки.  

Гройсман додав, що там "шар асфальту менший, ніж було запроектовано".

Він закликав не чекати до наступного тижня, коли Новак планував обговорити це з міністром інфраструктури й правоохоронцями, і звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з тим, аби, "якщо ця інформація підтвердиться", порушили справу.

"Якщо треба окреме рішення уряду, нехай експертний центр МВС виїжджає в низку областей", – сказав прем’єр і закликав покарати винних.

Гройсман наголосив, що "якщо щось не докладають у ремонт доріг", це свідчить про вимивання грошей і те, що бюджетні безготівкові кошти якось переводять у готівку.

Керівник "Укравтодору" розповів, що є 2 масштабні перевірки на рік – на початку і на завершення.

"З 1 січня ми відповідаємо тільки за дороги державного значення. Перевірки здійснюються лише на дорогах державного значення, а місцеві дороги контролюють ОДА. Однак уУ 2017 році ми виконували ремонт на дорогах і державного, і місцевого значення. Тому перша масштабна перевірка була здійснена по всіх дорогах, на яких торік робили ремонт", – зазначив він.

"Це 487 об'єктів. На 136 було виявлено недоліки, на 80 об'єктах – це 60% – дефекти вже ліквідували. Недоліки не серйозні – тріщини, лущення, викришування", – повідомив Новак.  

За його словами, найгірше впоралися Донецька, Луганська й Миколаївська області, найкраще – Вінницька, Львівська й Одеська, де виявлено розкриття стиків, вибоїни, зниження узбіччя.

Новак наголосив, що недоліки ремонту доріг мають виправляти підрядники за свій рахунок, аби жодна копійка платників податків не була витрачена на їх виправлення.

Керівник "Укравтодору" констатував, що найголовніші причини проблем – недбале ставлення до фінансування та до самого ремонту доріг.

За словами Новака, контроль якості ремонту доріг тепер буде 5-рівневим: до контрою замовника сертифікованими фахівцями на місцях, центрального, незалежного і громадського тепер ще діятимуть спеціальні контрольні групи на рівні уряду.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан додав, що ще "буде 6-й рівень контролю дорожньої сфери – від Рахункової палати".

Олена Рощенко, УП

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%