Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудит морських портів: мільйонні збитки та завищені зарплати керівництва

П'ятниця, 29 червня 2018 15:31

Держаудитслужба перевірила роботу державного підприємства "Адміністрація морських портів України" з 2015 року по 2017 рік та виявила порушень на сотні мільйонів гривень.

Про це повідомляє проект "Марлін", який оприлюднив лист ДАС до Кабінету міністрів, пише Українська правда

Як зазначили аудитори, у період з 1 січня 2016 року по 1 червня 2017 року керівному складу ДП "АМПУ" виплачено зарплати у завищеному розмірі на суму 40,5 мільйонів гривень. 

Через недотримання показників, які є підставою для преміювання працівників на Миколаївській філії необґрунтовано витратили 5,3 млн грн, а працівники Херсонської філії донарахували собі зайвих виплат на оздоровлення на суму 1,3 млн грн - зазначають у Держаудитслужбі.

Аудитори встановили, що Іллічівська філія у 2017 році перерахувала профспілці порту Чорноморськ 70 млн грн на будівництва мостового переходу через Сухий лиман, що не є напрямом діяльності профспілки.

У разі внесення змін, які зроблять можливим перерахування коштів профспілкам на поліпшення інфраструктури необгрунтовані витрати зростуть до 50 млн гривень у 2018 році, йдеться у листі.

Крім того, як зазначають аудитори, розмір портових зборів та надання знижок є непрозорим.

Наприклад, наказ Мінінфраструктури від 6 жовтня 2015 року по впровадженню 50% знижки від ставок усіх зборів, крім адміністративного для суден, що навантажуються або розвантажуються у морських портах України призвів до зменшення доходів Одеської філії приблизно на 57,7 млн гривень. Аналогічні знижки скоротили надходження портових зборів у Южненській філії на суму 102 млн грн, Миколаївській філії - 21,3 млн гривень.

Знижки стосуються і окремих суден. Так, Іллічівська філія стягувала портові збори з Geroite nа Sevastopol та Geroite nа Odessa (прапор суден - Болгарія), як і з суден групи Б, замість віднесення їх до групи А - через що втратила 3,6 млн дол США (91,4 млн гривень).

Южненська філія втратила 97,5 млн грн за користування причалами через неврегульованість на рівні Міністерства інфраструктури України та Фонду державного майна України питання розірвання договорів на користування цими спорудами.  

А через те, що Миколаївська філія у липні 2013 року уклала договори сервітуту (обмеженого права користування землею – ред.) на завідомо невигідних умовах у період з 1 січня 2016 року по 1 грудня 2017 року втрачено можливість стягнення з операторів коштів за доступ до причалів на суму 195 млн грн.

Також на фінансовий стан підприємства негативно впливає безнадійна дебіторська заборгованість, неліквідні капітальні інвестиції та невиконання договірних зобов’язань.

Як зазначили аудитори, загалом на філіях є понад 270 млн грн сумнівної дебіторської заборгованості через банкрутство контрагентів.

Через невиконані договірні зобов'язання філіями ДП "АМПУ" існує ймовірність втрати 27 млн грн.

Затверджені показники фінансових планів за капітальними інвестиціями постійно не виконуються: у 2015 році капітальні інвестиції виконано на 59%, у 2016 році на 25%, а за 9 місяців 2017 року на 11% (використано 204, 4 млн грн при плані у 1,8 млрд грн).

Натомість, інвестиції у об’єкти, на які немає документального права власності ДП "АМПУ" може втратити майже 67 млн грн. Завищення вартості виконання робіт на філіях встановлено в розмірі 13 млн грн.

Негативною є тенденція щодо зменшення обсягів переробки вантажів: у 2017 році їх переробили на 12,3 млн тонн менше, ніж у 2016 році. Частка перероблених вантажів державними компаніями теж падає, якщо у 2014 році було перероблено 49, 2 млн тонн, то у 2017 році - 34, 7 млн. тонн.

Результати аудиту передані до Міністерства інфраструктури та Національного антикорупційного бюро України.

Протягом 2014-2017 років Адміністрацією портів керував Андрій Амелін з оточення народного депутата "Народного фронту" Андрія Іванчука.

У лютому проект "Марлін" повідомив, що НАБУ намагається розірвати угоду портовиків з сумнівними контрагентами на сімсот мільйонів гривень.

Нагадаємо, детективи НАБУ провели обшуки у порту Южний через підозру службових осіб у заволодінні близько 100 млн грн.

 

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%