Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Глава НБУ розповів про свої очікування від МВФ

П'ятниця, 14 вересня 2018 13:26

Глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій позитивно оцінює хід переговорів, які ведуться в Києві з 6 вересня з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) про можливості отримання чергового фінансування.

"Переговори з МВФ тривають. Місія завершує свою роботу наступного тижня, і ми очікуємо позитивного рішення про продовження співпраці", - цитує його агентство Інтерфакс-Україна з 15-го форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука в Києві.

Смолій також зазначив, що продовження Фондом фінансової підтримки України залишається важливим елементом співпраці.

"Поповнення золотовалютних резервів є запорукою макрофінансової стабільності", - підкреслив глава Нацбанку.

Нагадаємо, що місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом розпочала роботу в Києві 6 вересня і планує працювати по 19 вересня "для обговорення останніх економічних подій і економічної політики".

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила про намір української сторони обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після закінчення поточної програми EFF програми в березні 2019 року. Одним з варіантів є прийняття після завершення EFF більш короткої програми stand by, яка дала б додаткові гарантії стабільності на період виборів в 2019 році.

У березні 2015 року Україна і МВФ підписали меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна має проводити в рамках програми EFF. Всього програмою передбачено отримання Україною близько $17 млрд, з яких вже виділено $7,7 млрд.

Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Підвищення, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках.

Позиція МВФ є досить жорсткою, так як уряд України в 2017 році прийняв рішення про підвищення газових цін, що дозволило отримати черговий транш кредиту МВФ. Однак згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився від виконання цього зобов'язання.

Наприкінці серпня Кабмін вкотре відклав підвищення цін на газ для населення - до 1 жовтня.

Втім, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав неминучою зміну ціни на газ для населення. Пізніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підтвердив інформацію про те, що найближчим часом Кабінет міністрів підвищить ціну на газ для населення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%