Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фонд гарантування хоче розрахуватися з боргами за рахунок власників банків-банкрутів

П'ятниця, 21 вересня 2018 10:16

Міністерство фінансів може перенести борги Фонду гарантування вкладів фізосіб на колишніх керівників збанкрутілих банків.

Про це розповів директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін, повідомляє Liga.net.

"Фонд буде платити тільки тіло. Відсотки будуть погашатися за рахунок коштів, які ми спільно з правоохоронними органами отримаємо від екс-власників і топ-менеджерів банків-банкрутів", - сказав Ворушилін.

За його словами, Мінфін попередньо влаштовує такий варіант, оскільки це повинно стимулювати повернення коштів, виведених з неплатоспроможних банків. Директор ФГВФО зазначив, що на проблему заборгованості Фонду звернув увагу МВФ.

"Мінфін "зі скрипом", але згоден. Це єдиний варіант, при якому ми потягнемо виплати, включаючи відсотки, тому що відмовлятися від цього доходу вони не планують. З іншого боку, питання відповідальності екс-бенефіціарів банків, які пішли до Фонду, буде комплексно вирішуватися на державному рівні", - сказав Ворушилін.

Він зазначив, що заборгованість Фонду перед Мінфіном за кредитами, отриманими під час банківської кризи 2014-2016 років у вигляді ОВДП, становить 58,5 млрд гривень. За словами голови Фонду, враховуючи прибутковість цих паперів в 10-12%, потрібно повернути 145 млрд гривень.

Щоквартальне боргове навантаження на Фонд - 240 млн гривень. Пікові виплати припадають на 2024-2025 роки.

"Ми не зможемо зібрати до того моменту таку суму", - зазначив Ворушилін. За його словами, додаткове фінансування Фонду в 14 млрд гривень, що передбачається проектом бюджету на 2019 рік, не означає, що ФГВФО реально знадобляться ці гроші.

"Для нас кожен рік закладають можливість додаткового фінансування на випадок кризи. Але в останні роки ми нею не користуємося ", - пояснив Ворушилін.

Раніше повідомлялося, що ФГВФО подав позовну заяву щодо колишніх акціонерів і топ-менеджерів "Актив-Банку" про стягнення 1,7 млрд грн. Відповідачами у цій справі є в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, її чоловік Данило Волинець, а також Андрій і Сергій Клюєви.

Головне

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%