Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Грошей не буде? Підсумки переговорів з МВФ

П'ятниця, 21 вересня 2018 21:28

Україна очікувала отримання нового траншу від МВФ, місія фонду поїхала, а новин про гроші досі немає.

Весною 2019 року добігає кінця програма співпраці України з МВФ. З узгоджених 17 мільярдів доларів допомоги Україна отримала лише близько 8,5, пише korrespondent.net

Були надії на отримання ще хоча б 1,8 мільярда доларів до кінця року, але й вони, схоже, зависли. Місія МВФ була в Україні із 6 до 19 вересня, але за підсумками свого візиту не повідомила про виділення траншу.

Як йшли переговори

Одна з вимог МВФ - привести ціни на газ для населення до ринкового рівня. У МВФ вважають, що ціна на газ для громадян має бути такою ж, як і для промисловості. Газ для внутрішніх споживачів має коштувати стільки ж, скільки й імпортний, для того, щоб його було вигідно видобувати всередині країни.

Є у МВФ й вимоги іншого роду. Такі, як скорочення бюджету, його витрат, небажане підвищення зарплат держслужбовцям, мінімальної зарплати, пенсій, та інші.

Передбачалося, що уряд готовий йти на поступки. Тому що якщо Україна не отримає кредит - наслідки для економіки будуть плачевними, розпочнеться затяжна економічна криза.

Що вийшло?

Переговори влади України з місією Міжнародного валютного фонду не принесли очікуваного результату, повідомили напередодні в інформаційному агентстві Українські новини. За даними журналістів, МВФ висунув нову умову і відмовляється виділяти гроші до прийняття Радою Держбюджету на 2019 рік. Зазвичай парламент приймає Бюджет у грудні. Тому отримання коштів МВФ до кінця року практично несправдне.

У процесі переговорів представники місії МВФ висунули вимогу про прийняття Державного бюджету України до підготовки меморандуму і винесення його на розгляд ради директорів. Тобто спочатку бюджет, а потім гроші. Така умова, як підтвердили агентству джерела, знайомі з процесом підготовки до переговорів, попередньо не висувалася. Правда, співрозмовник уточнив, що МВФ дійсно планував отримати якісь гарантії уряду в тому, що проект Держбюджету, поданий у Раду в першому читанні, не зазнає істотних змін до прийняття в цілому. Вимога МВФ для уряду стала несподіванкою. Там розраховували, що питання бюджету стане актуальним у грудні, під час переговорів про отримання вже другого траншу, - саме такий план в уряду був спочатку.

Однак у МВФ не дали жодних гарантій - вирішили не вірити на слово і вимагати конкретного рішення.

Офіційна заява

Меморандум про співпрацю за новою програмою фінансування не підписаний.

Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман зробив заяву за підсумками візиту місії в Україну.

"Протягом двох останніх тижнів місія МВФ мала конструктивні дискусії з владою України щодо політики і реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної стабільності і зростання, а також про можливу фінансову допомогу від фонду на підтримку таких заходів. Відповідні обговорення тривають", - сказав він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%