Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Велике злиття. Мережа Prostor купує Космо - ЗМІ

Понеділок, 22 жовтня 2018 13:34

Дніпропетровська компанія Стиль Д, яка розвиває мережу з продажу парфюмерно-косметичних товарів Prostor, близька до придбання бізнесу компанії Суматра ЛТД - мережі Космо. Продавець - інвесткомпанія SigmaBleyzer. Сума операції може становити близько $15 млн.

Про це виданню liga.net розповіли три джерела: два директори торгових мереж і інвестиційний банкір.

Компанія Стиль Д створена в 2002 році, а перший магазин Prostor був відкритий в 2003 році в Дніпрі. Засновник мережі - Вадим Тугай. У середині липня АМКУ дозволив бізнесменові оформити контроль над компанією через офшори Ringside Limited та Amikod Limited. За даними агентства Інтерфакс-Україна, за три квартали 2017 року виручка Стиль Д становила майже 1,4 млрд грн, чистий збиток - 7,4 млн грн.

Зараз в Україні працюють чотири національні мережі - EVA, Watsons, Prostor і Космо. Лідерство тримає мережа EVA (близько 750 магазинів), на другому місці Watsons - близько 400 торгових точок, на третьому - Prostor з приблизно 350 магазинами, а на четвертому - Космо, у якої близько 110 магазинів.

Якщо угода буде підписана, Prostor вийде на друге місце в Україні в сегменті магазинів з продажу парфюмерно-косметичної продукції після мережі Єва.

Договір купівлі-продажу ще не підписано, зараз триває оцінювання вартості бізнесу Космо, розповідає виданню директор торгової мережі на правах анонімності. Угода може виявитися типовою для українського роздрібного ринку: власник купує договори оренди, товарні залишки, торгове обладнання і за необхідності - бренд мережі. Йдеться тільки про продаж близько 110 парфюмерно-косметичних магазинів, аптечний бізнес Космо не входить в угоду, зазначив він.

Продавець хоче за свій актив близько $15 млн, - повідомив інвестиційний банкір, що побажав залишитися неназваним.

Гендиректор мережі Космо Георгій Шейко повідомив, що рітейлер регулярно проводить переговори про продаж свого бізнесу. Однак інформацію про проведення оцінки вартості активів він спростував.

Отримати коментар Prostor виданню не вдалося - її представники не відповіли на запит.

Американська SigmaBleyzer через компанію SBF Southeast European Holdings придбала компанію Суматра ЛТД в 2007 році. Тоді експерти прогнозували, що фонд вийде з бізнесу через три-чотири роки, продавши Космо міжнародному оператору. Однак кілька фінансових криз могли перешкодити планам фонду, і зараз купівлю мережі розглядають тільки її українські конкуренти.

Watsons відмовився купувати мережу, повідомив виданню інвестбанкір. Співвласник мережі Єва Руслан Шостак зазначив, що зараз не розглядає придбання бізнесу Космо.

"Ми не боїмося конкуренції навіть у тому випадку, якщо об'єднуватися Watsons, Prostor і Космо", - говорить Шостак. До кінця року рітейлер відкриє ще 60-70 магазинів, а наступного року - понад 100 торгових точок, додає він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%