Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна позичила $2 млрд під високі відсотки

Понеділок, 29 жовтня 2018 09:41

Міністерство фінансів України розмістило два нових випуски єврооблігацій: на $750 млн з терміном обігу до 1 лютого 2024 року і на $1,25 млрд з терміном обігу до 1 листопада 2028 року.

Про це повідомила прес-служба міністерства, пише НВ.

Так, ставка купона за 5-річними цінними паперами встановлена ​​на рівні 8,994% річних, 10-річними - 9,75% річних.

Мінфін очікує, що агентства Standard & Poor's і Fitch присвоять новим бондами рейтинг не нижче B-. Організаторами транзакції виступили BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs і JP Morgan.

Також наголошується, що в процесі збору заявок на придбання цінних паперів взяли участь близько 390 інвесторів. Загальний обсяг книги заявок склав $4,9 млрд.

Розрахунки за єврооблігаціями повинні відбутися 1 листопада 2018 року.

Залучені кошти будуть спрямовані на фінансування дефіциту бюджету, а також на викуп короткострокових єврооблігацій на $725 млн з терміном погашення в лютому 2019 року.

"Ми вдячні іноземним партнерам, які сьогодні, незважаючи на складну ситуацію на міжнародних ринках капіталу, в черговий раз продемонстрували свою віру в Україну і підтримку тих реформ, які здійснюють Уряд, Президент та Верховна Рада. Ми впевнені, що після прийняття реалістичного бюджету на 2019 рік та старту нової програми з МВФ Україна матиме сильні позиції, які дозволять нам вчасно виконувати всі зобов’язання перед інвесторами і кредиторами", - зазначила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

При цьому, як пише видання Дзеркало тижня, Туреччина залучила $2 млрд від зовнішніх інвесторів на п'ять років під 7,5% річних, незважаючи на обвал національної валюти, і облікову ставку 24%, а також річну інфляцію 25,5%.

Крім того, в лютому-березні цього року вартість залучення коштів на зовнішніх ринках була набагато нижче. Аргентина розміщувала сторічні бонди під 7,1%, Єгипет - десятирічні по 6,5%, Гана - одинадцятирічні по 7,6%.

"Все, що нам було потрібно, щоб встати з ними в ряд, - позитивний сигнал від місії МВФ, яка як раз в лютому була в Україні", - зазначає видання.

Нагадаємо, що розміщені 25 жовтня нові 5- і 10-річні єврооблігації України в перший же день торгувалися на ринку вище номінальної вартості.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%