Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Платіжний баланс України «пішов у мінус» на півмільярда доларів

Четвер, 01 листопада 2018 09:39

У вересні 2018 року платіжний баланс України зведений з дефіцитом на рівні $582 млн. За січень-вересень дефіцит платіжного балансу становив $418 млн.

Про це повідомили у прес-службі Національного банку України (НБУ), пише НВ.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні розширився до $1,7 млрд на тлі погіршення динаміки експорту та значних планових виплат з обслуговування державного боргу.

У січні – вересні дефіцит поточного рахунку збільшився до $3,9 млрд порівняно з $1,5 млрд  у відповідному періоді минулого року.

Крім того, обсяги експорту товарів у вересні скоротилися на 3,6% - до $3,3 млрд. При цьому за січень - вересень експорт товарів зріс на 9,9%-  до $31,5 млрд.

Імпорт товарів у вересні склав $51 млрд, його річні темпи зростання залишалися високими (17,3%) на тлі стійкого внутрішнього попиту та високих цін на енергоносії, зазначають в НБУ.

Загалом за січень-вересень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, імпорт товарів зріс на 15,6% - до $40,6 млрд.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у вересні становив $1,1 млрд проти $1,3 млрд минулого року і був забезпечений операціями приватного сектору насамперед за торговими кредитами.

Крім того, у вересні відновилося скорочення готівкової валюти поза банками - на $142 млн. У регуляторі відзначають, що це відображає насамперед зменшення попиту на валюту з боку населення.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій становив $102 млн. За січень – вересень цього року чистий приплив прямих іноземних інвестицій оцінено в $1,5 млрд.

За дев’ять місяців чистий приплив коштів за фінансовим рахунком сформувався на рівні аналогічного періоду 2017 року і становив $3,4 млрд. У результаті міжнародні резерви станом на кінець вересня знизилися до $16,6 млрд.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%