Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НАБУ придбало автомобілі за завищеною на 1,5 млн грн ціною – експертиза

Четвер, 01 листопада 2018 11:40

Експерти дійшли висновку, що в даній закупівлі кошти українських платників податків могли бути використані більш ефективно.

Недавній тендер НАБУ щодо закупівлі автомобілів має ознаки корупції, в результаті чого державі завдано збитків в розмірі понад 1,5 млн гривень.

Про це свідчать результати економічної експертизи, проведеної Інститутом споживчих експертиз, пише ua1.

Експерти інституту проаналізували тендер на закупівлю службових автомобілів загальною вартістю понад 11 млн гривень. Як з'ясувалося, в тендері на автомобільні лоти брали участь всього дві компанії, при цьому одна з них є дилером іншої.

"Докладний аналіз цієї закупівлі виявив фактичну відсутність конкуренції. Заявки на тендер подали всього дві компанії: "Єврокар" і "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій". Але "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій" є дилером "Єврокару", тобто, йдеться про пов'язані господарські суб'єкти, що є порушенням законодавства", – зазначили експерти у звіті.

Також фахівці дослідницького інституту порівняли роздрібні ціни на автомобілі Skoda в салоні "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій" із закупівельними цінами. Ціни в прайсі виявилися значно нижчими. Крім того, в ході аналізу ринкових пропозицій співробітники інституту виявили, що при купівлі великої партії автомобілів імпортер, як правило, надає істотну знижку. Опитування корпоративних клієнтів компанії "Єврокар" показало, що знижка при такому обсязі замовлення може досягати 10%.

"З урахуванням цього факту різниця в ціні між закупівельною і реальною (тією, яку міг би надати продавець) становить 140-240 тис. гривень. І це – на одному автомобілі", – відзначили в Інституті споживчих експертиз.

Відповідно до тендерної документації на машинах, закуплених НАБУ, встановлено додаткове обладнання, але в документах його вартість не визначена.

Експерти інституту перевірили, в яку суму могла обійтися установка гучномовця, проблискового маячка і сейфа для документів, зброї і боєприпасів. Аналіз цінових пропозицій постачальників даних видів продукції привів до висновку, що в середньому подібне обладнання з установкою можна придбати за 20-25 тис. гривень.

Проаналізувавши всі дані, в інституті дійшли висновку, що в даній закупівлі кошти українських платників податків могли бути використані більш ефективно.

"НАБУ чомусь не розглянуло аналогічні моделі інших відомих автовиробників. Наприклад, позашляховики KIA, Hyundai, Renault з аналогічними характеристиками можна було б придбати з економією в 200-500 тис. гривень", – наголошується у звіті інституту.

У своїх висновках експерти резюмували, що всі ці недоліки з боку НАБУ призвели до втрати 1,5 млн гривень державних коштів. Це може свідчити про ознаки корупційних дій з боку організатора тендера.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%