Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Світовий банк наполіг на варіанті Мінфіну щодо введення податку на виведений капітал

Середа, 07 листопада 2018 10:21

Світовий банк (CБ) підтримує запропоновану Міністерством фінансів України модель введення податку на виведений капітал (ПнВК) для малого та середнього бізнесу (МСБ).

Про це повідомила директор СБ з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, передає НВ со ссылкой на агентство Інтерфакс-Україна.

"А повну імплементацію законопроекту відкласти до того часу, коли буде сприятлива фіскальна ситуація", - сказала вона на засіданні комітету з питань податкової і митної політики, зазначивши, що, за розрахунками СБ можливі бюджетні втрати становитимуть 1,5% ВВП.

За словами Кахконен, запропонована Мінфіном альтернатива із заміни податку на прибуток податком на виведений капітал для компаній з обсягом доходів до 200 млн грн - це спосіб скоротити бюджетні втрати.

У свою чергу Мінфін наголошує, аби уникнути загрози фіскальній стабільності, необхідним є введення ПнВК для МСБ з річним обсягом доходу до 200 млн грн і використання компенсатора у вигляді умовної сплати авансом ПнВК в розмірі 50% від суми податкових зобов'язань з податку на прибуток за 2018 рік тільки для цієї групи платників податків.

"У цьому випадку 95% від усієї кількості юридичних осіб перейдуть на сплату ПнВК і отримають переваги від цього податку. Платниками податків податку на прибуток залишаються близько 4,5 тис. компаній із річним обсягом доходу понад 200 млн грн, які задекларували 85% загальної суми податку на прибуток", - наголошує міністерство в релізі.

При цьому Мінфін зазначає, що така модель обговорювалася з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і була узгоджена як можлива.

Водночас один з авторів законопроекту Олександр Шемяткін вважає, що введення цього податку для МСБ буде стимулювати компанії до дроблення і не матиме належного ефекту.

За оцінкою Міністерства фінансів, прямі втрати бюджету в разі введення ПнВК для всіх діючих платників податку на прибуток підприємств з 1 січня 2019 року становитимуть 46,7 млрд грн.

Нагадаємо, що МВФ на робочому рівні затвердила нову програму stand-by для України. Передумовою для затвердження програми радою Фонду є виконання Україною взятих на себе зобов’язань у сфері фіскальної стабільності та відповідальності, а також збалансованого бюджету та зменшення бюджетного дефіциту.

Відповідно до позиції МВФ, Україна зможе отримати транші позики лише у випадку ухвалення збалансованого бюджету-2019.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко 5 липня вніс до Верховної Ради законопроект про податок на виведений капітал (№8557). При цьому проект закону містить вимогу визначити компенсатори для покриття бюджетних втрат внаслідок заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

Порошенко наполягає на невідкладному розгляді парламентом цього законопроекту.

У Мінекономрозвитку вважають, що введення в Україні податку може негативно відбитися на доходах держбюджету і, відповідно, спроможності країни обслуговувати зовнішні зобов'язання.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%