Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Адміністрації президента відреагували на інформацію щодо виведення мільярдів Януковича через банк Порошенка

Неділя, 11 листопада 2018 12:18

У прес-службі Адміністрації Президента України відреагували на інформацію програми Схеми, спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший, про виведення 2 млрд грн Януковича через Міжнародний інвестиційний банк, контрольний пакет акцій якого належить президентові Петру Порошенку, пише НВ.

"Зусиллями Генеральної прокуратури до бюджету повернуто 44 мільярди гривень, привласнених раніше фірмами, пов’язаними з Януковичем та його оточенням. Всі ці кошти перераховано до державного бюджету на основі ухваленого Верховною Радою закону, під яким стоїть відповідний підпис президента. Він демонструє очевидну політичну волю у цьому питанні", - сказано у повідомленні.

Також у відомстві пояснили, що на зазначені кошти, зокрема, будується 184 гуртожитка для воїнів-контрактників; закуповується сучасна зброя для армії; cпроектовано або вже зводиться 513 амбулаторій на селі; реалізуються інші соціально-значущі проекти.

Крім грошей, у державну власність повернуті заповідники, ліси, земельні ділянки, акції великих підприємств та інші активи.

У прес-службі Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) також прокоментували ситуацію.

"Згадані у програмі Схеми від 08.11.2018 фізичні особи відкривали банківські рахунки в АТ МІБ на тих самих умовах, які пропонуються всім клієнтам-фізичним особам. Такі умови є публічними. АТ МІБ не мало законних підстав для відмови у відкритті рахунків вищезазначеним особам", - сказано у повідомленні.

Після зарахуванням коштів на рахунки таких осіб АТ МІБ повідомило Державну службу фінансового моніторингу України про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені Законом України (Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення). Тоді ГПУ спільно з Держфінмоніторингом одразу заблокували кошти на рахунках у банку.

Однак після ухвали суду про скасування арешту коштів, АТ МІБ не мало права ставити під сумнів законність судових рішень та перешкоджати клієнтам в подальшому розпоряджатися власними коштами, які визнані судом, як законно набуті.

У прес-службі банку зазначили, що наразі на рахунках в банку арештовано понад 200 млн. грн, подальша доля яких має вирішуватися правоохороними та судовими органами. 

Раніше в журналістському розслідуванні програми Схеми повідомляли, що сотні мільйонів гривень з депозитів у Всеукраїнському банку розвитку (ВБР) Олександра Януковича у 2016-2017 роках були переведені та зняті готівкою через каси Міжнародного інвестиційного банку (МІБ), контрольний пакет акцій якого належить президентові Петру Порошенку.

Протягом двох років компаніям та людям, наближеним до старшого сина екс-президента-втікача Олександра Януковича, вдалося зняти близько 2 млрд грн готівкою.

Щоб забрати кошти з банку ВБР, який перебуває у процесі ліквідації, вкладники повинні були відкрити рахунки у будь-якому діючому українському банку – щоб перерахувати туди свої кошти. І, виявилося, що майже всі екс-працівники банку Януковича, з чиїх рахунків один за одним був знятий арешт, пішли знімати гроші у МІБ – порівняно невеликий банк, який навіть не входить до 20 найбільших.

Якщо врахувати, що комісія за видачу готівки складає 1% (така ставка офіційно вказана на сайті МІБ), то тільки на комісії фінустанова змогла заробити до 20 млн грн.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%