Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Глава Укрнафти розповів про план продажу газових активів для погашення боргу

Понеділок, 19 листопада 2018 15:27

Укрнафта обговорює з урядом і Нафтогазом потенційний продаж частини газових активів компанії для повної виплати податкової заборгованості.

Про це розповів голова правління Укрнафти Марк Роллінс в програмі Гроші вперед! на Радіо НВ.

"Це не стільки питання бізнес-логіки, скільки питання виплати податкової заборгованості. Потенційно угода буде виглядати так: ми продамо ряд газодобувних активів НАК Нафтогаз, а гроші, отримані від продажу, підуть на оплату податкових зобов'язань", – заявив він.

За словами Роллінса, Укрнафті доведеться скоротити розміри компанії в результаті цієї угоди, проте це допоможе впоратися з боргом.

"Якщо дивитися збоку, то звичайно ж це піде на користь компанії, тому що вся ця тінь податкової заборгованості, що нависає над компанією, має величезний негативний вплив на її розвиток. Прибравши цю тінь, ми зможемо знову стати нормальною компанією й повністю очистити баланс", – пояснив він.

Після продажу активів компанія сфокусується на нафті, але мета і стратегія Укрнафти сильно не зміняться, каже Роллінс. Крім того, за його словами, компанія збереже частину газових активів.

Роллінс нагадав, що податкова заборгованість Укрнафти складається з тіла боргу і штрафів та пені, і якраз друга частина – дуже велика.

"Сума самого простроченого боргу становить менше 11 млрд грн на поточний момент. І як я вже говорив, ми вже виплатили понад 1 млрд грн з початку року і працюємо над скороченням його розміру. Але в той же час наша друга частина боргу, штрафи і стягнення, продовжують зростати. І в підсумку виходить, що весь борг з високою швидкістю постійно збільшується", – відзначив глава компанії.

Він додав, що якщо план з продажу газових активів не виконається, у компанії є певний набір пропозицій, як врегулювати це питання.

"Є судові справи, в рамках яких ми пропонуємо податкову службу описати у податкову заставу певний обсяг природного газу, що належить Укрнафті….Ми також могли б повернутися до ідеї реструктуризації податкового боргу. Такий план передбачав би розстрочку боргу на кілька років і мораторій на штрафи і пені", – підкреслив Роллінс.

Нагадаємо, що Нафтогаз, який є власником контрольного пакета акцій Укрнафти, веде переговори з міноритарними акціонерами, пов'язаними з олігархом Ігорем Коломойським, про розділення компанії на газовий і нафтовий блоки і про їх частковий викуп.

Зазначимо, що раніше в Укрнафті пообіцяли поточного року виплатити до держбюджету 1,2 млрд грн податкового боргу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%