Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Укрнафті оцінили співпрацю з Дніпроазотом

Четвер, 22 листопада 2018 10:25

Компанія Укрнафта з 2015 до першого кварталу 2018 року реалізувала Дніпроазоту 1,6 тис. т аміаку на 9,5 млрд грн (без ПДВ).

Про це повідомили у прес-службі компанії.

Валовий прибуток Укрнафти становить 3,5 млрд грн. Показники рентабельності виробництва аміаку були позитивними і становили 50% у 2015, 34% у 2016, 19% у 2017 і 47% у першому кварталі 2018 року.

Зазначається, що коливання рентабельності були обумовлені динамікою світових цін на аміак, до яких була прив'язана ціна реалізації продукції Дніпроазоту. Крім того, у другій половині 2017 року на рентабельність негативно вплинула вимушена зупинка видобутку газу на низці родовищ унаслідок блокування процесу продовження спецдозволів з боку регулятора, що було визнано незаконним в судовому порядку.

Нагадаємо, що Укрнафта розпочала співпрацю з Дніпроазотом в липні 2010 року, уклавши з підприємством угоду про оренду потужностей з виробництва аміаку і угоду про продаж виробленого Укрнафтою аміаку Дніпроазоту на території підприємства.

У липні 2015 році дію контракту було продовжено до кінця 2017 року. А ціна продажу була прив'язана до експортної ціни аміаку на базисі FOB Південний (Одеса) за котируваннями міжнародного агентства Ferticon з наступним перерахунком на базис EX-WORKS.

Також в контракт було внесено положення, які дозволяли Дніпроазоту висунути істотні фінансові претензії в разі дострокового розірвання контракту Укрнафтою в односторонньому порядку і вимагали попереднього повідомлення про відмову продовжити дію контракту за рік до дати закінчення.

Наприкінці 2016 року Укрнафта поінформувала Дніпроазот про відмову продовжувати дію договору і наприкінці 2017 року угода припинила свою дію.

Однак сторони уклали додаткову угоду наприкінці 2017 року, яка давала їм можливість організувати передачу з оренди виробничих об'єктів і переведення персоналу без порушення процесу виробництва, а також забезпечити отримання ліцензій і дозволів з боку Дніпроазоту на виробництво аміаку протягом першого кварталу 2018 року.

При цьому Укрнафта запропонувала переглянути формулу розрахунку ціни аміаку, що дозволило додатково збільшити рентабельність операцій. Операції з переробки газу в аміак завершилися наприкінці березня 2018 року і з квітня компанія реалізує газ клієнтам на українському ринку за біржовими та двосторонніми контрактами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%