Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Депутати Ради пропонують зібрати до держбюджету до 1 мільярда з надприбутків власників «зеленого» тарифу

Четвер, 22 листопада 2018 22:29

Народні депутати пропонують на період дії "зелених" тарифів ввести збір з доходу від реалізації вітрової та сонячної електроенергії. Це дозволить отримати до державного бюджету 1 млрд грн. у рік за рахунок надприбутків енергетиків. Про це повідомляють "Наші гроші".

Цю поправку народні депутати Ігор Луценко (Батьківщина) і Павло Різаненко (БПП) запропонували внести в законопроект № 9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок деяких податків і зборів", який 8 листопада був прийнятий у першому читанні.

Депутати пропонують збирати гроші з виробників сонячної та вітрової електроенергії по тих об'єктах, де сукупна встановлена потужність становить 3 МВт або більше, та які введені в експлуатацію у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Кіровоградській, Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, Автономній Республіці Крим та в р. Севастополь.

Ставка збору розрізняється залежно від року введення об'єктів в експлуатацію та виду енергії. Для введених в 2016 році сонячних об'єктів – 2% від доходів, отриманих від реалізації електроенергії, для введених в 2017 році сонячних і введених в 2018 вітрових об'єктів – 5%, для введених в 2018 році сонячних і в 2019 вітрових – 10%, для введених в 2019 році сонячних об'єктів – 15%.

Депутати пояснюють доцільність введення додаткового збору з виробників наявність у них надприбутків (windfall tax).

"Тільки за останні 2 роки вартість фотоелектричних модулів знизилася на 30%. Зростає і продуктивність технологій сонячної генерації. Більш низькими темпами, але йде здешевлення технологій і для вітростанцій. Оскільки «зелений» тариф фіксований і не знижується, то на сьогодні власники СЕС і ВЕС отримують надприбутки, їх IRR може досягати 25%-30% у твердій валюті, а період окупності 4-5 років (при нормальній 7-8 років)", – обгрунтувують свою пропозицію автори поправки.

Введення зборів для окремих областей пояснять тим, що саме у вищезазначених регіонах зосереджені найбільші генеруючи потужності.

"Стягнення збору з потужностей в цих регіонах одночасно буде стимулювати більш рівномірне покриття енергогенеруючими потужностями та інших регіонів України, що сприятиме енергетичній безпеці держави", – зазначили депутати.

За підрахунками Луценка і Різаненко, в результаті сплати такого збору очікуються додаткові бюджетні надходження в розмірі 0,5-1 млрд грн на рік.

Нагадаємо, "зелені" тарифи в Україні є одними з найвищих у світі. Раніше лобісти спробували звільнити від оподаткування імпорт обладнання для виробництва енергії з відновлюваних джерел. При цьому відповідну правку в законодавство намагалися внести в законопроект про виплату аліментів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%