Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гройсману нагадали, що він вже 3 рік не може виконати обіцянку привести закон про люстрацію до стандартів ПАРЄ

П'ятниця, 23 листопада 2018 17:02

Депутат Верховної Ради України Юлія Льовочкіна (група "Опозиційна платформа – За життя") заявила, що Кабінет Міністрів України повинен виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо люстрационного закону та усунути порушення основних прав людини.

Про це йдеться на офіційному веб-сайті партії "Опозиційний блок".

Незважаючи на те, що Остаточний висновок Венеціанської комісії щодо люстраційного закону був прийнятий 3 роки тому, уряд не вжив жодних заходів з метою імплементації рекомендацій Комісії в національне законодавство. Як наслідок, ситуація у цьому напрямі продовжує загострюватись, кількість звернень до ЄСПЛ зростає. Народний депутат групи "Опозиційна платформа – За життя", перший заступник голови Постійної делегації України в ПАРЄ Юлія Льовочкіна звернулася із запитом до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із вимогою невідкладно вжити заходів щодо усунення порушення основних прав та свобод людини внаслідок дії цього закону.

Льовочкіна нагадала, що 19 червня 2015 року Венеціанська комісія прийняла Остаточний висновок щодо Закону України "Про очищення влади", в якому рекомендувала Україні внести зміни до люстраційного закону якнайшвидше. У Резолюції ПАРЄ 2132(2016) у п.11.4 Асамблея закликала українську владу імплементувати рекомендації Венеціанської комісії в люстраційний закон. Окрім того, у Резолюції ПАРЄ 2145(2017) "Функціонування демократичних інститутів в Україні" у п.9 Асамблея висловила занепокоєння щодо порушень прав людини у зв'язку з реалізацією Закону та в черговий раз закликала Україну внести зміни до нього.

Народний депутат звернула увагу, що за чотири роки дії люстраційного закону до Європейського суду з прав людини було подано більше 90 заяв про порушення прав людини внаслідок застосування норм цього Закону, з яких 72 були зареєстровані Секретаріатом ЄСПЛ.

У запиті зазначено, що важлива роль в імплементації вищезгаданих рекомендацій належить Кабінету Міністрів України, який спрямовує та координує діяльність Міністерства юстиції України – основного суб’єкта реалізації норм люстраційного закону.

"Незважаючи на те, що Остаточний висновок Венеціанської комісії був прийнятий три роки тому, а керівництво Міністерства юстиції неодноразово обіцяло міжнародним партнерам привести люстраційний закон у відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії та Парламентської асамблеї Ради Європи, Уряд не вжив жодних заходів з метою імплементації рекомендацій Комісії в національне законодавство. Як наслідок, ситуація у цьому напрямі продовжує загострюватись, кількість звернень до ЄСПЛ зростає", – резюмувала Льовочкіна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%