Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацкомісія з енергетики заборонила облгазам проводити донарахування за газ

Понеділок, 26 листопада 2018 09:24

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.

Про це голова НКРЕКУ Оксана Кривенко написала на своїй Facebook-сторінці.

За її словами, проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснило донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю в приведенні до стандартних умов.

Керівник також зазначила, що вузли обліку природного газу у точках передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної в автоматичному режимі здійснюють вимірювання за стандартних умов (20 градусів за Цельсієм). А лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють таку температурну корекцію обсягів і вимірюють за фактичної температури навколишнього середовища.

"Тобто якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в 5 градусів за Цельсієм, виробничо-технологічні втрати операторів ГРМ становлять 51 куб.м. (1 тис. куб. м. - 949 куб. м.)", - написала вона.

Голова НКРЕКП вважає, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. За її словами, комісія при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затверджені Міненерго.

У НКРЕКУ вирішили ініціювати зміни в закон Про ринок природного газу шляхом зміни стандартних умов в частині температури з 20 градусів на 0. Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського союзу.

Також Міненерговугілля рекомендовано розробити необхідні технічні регламенти та перейти на вимір природного газу в енергетичних одиницях.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%