Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У квітні 2014 р. сальдо рахунку поточних операцій склало $186 млн.

Понеділок, 02 червня 2014 15:28

Поточний рахунок платіжного балансу вперше за останні 2 роки є позитивним

За попередніми даними у квітні 2014 р. зведений платіжний баланс  другий місяць поспіль був майже збалансованим (-$232 млн.). Сальдо рахунку поточних операцій вперше із січня 2012 року стало додатним – $186 млн. У квітні 2013 року дефіцит становив $1.1 млрд. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Головним чинником збалансування зовнішньої позиції країни стало скорочення імпорту товарів (на 30%) унаслідок девальвації національної валюти (з початку року реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) гривні послабився на 24.6%) і тривалого зниження економічної активності.

Як зазначив заступник Голови Національного банку Борис Приходько, завдяки переходу до гнучкого режиму курсоутворення Україні вдалося збалансувати зовнішню торгівлю та забезпечити збереження золотовалютних резервів.

Експорт товарів скоротився на 12.1% у річному вимірі, що було зумовлено слабким зовнішнім попитом. Найбільше скоротився експорт продукції хімічної промисловості, металургії та машинобудування. Водночас Борис Приходько наголосив, що експорт продукції агропромислового комплексу зріс на 8.9%.

Загальне зниження неенергетичного імпорту становило 35.3% у річному вимірі, падіння спостерігалося за всіма основними групами. Зокрема імпорт легкових автомобілів скоротився на 72.9%, а продовольчих товарів – на 34.3%.

Борис Приходько також відзначив, що в Україні активізувалися процеси імпортозаміщення. Зокрема зниження на 53.5% імпорту мінеральних добрив значною мірою було спричинено поступовою переорієнтацією сільгоспвиробників на використання українських аналогів.

Другий місяць поспіль зберігається додатне сальдо за операціями з кредитами та облігаціями. У квітні воно становило $223 млн.

Також заступник Голови Національного банку проінформував, що у квітні знизилися девальваційні очікування, у результаті чого суттєво скоротився приріст готівкової валюти поза банками – до $167 млн. 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%