Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ прив'язав облікову ставку до можливого рівня інфляції - В.Гонтарєва

Понеділок, 21 липня 2014 12:19

НБУ переходить до режиму інфляційного таргетування

«Під час визначення доцільного розміру облікової ставки Національний банк України орієнтується на можливий рівень інфляції в наступному році». Про це повідомила Голова Національного банку України Валерія Гонтарева, пише прес-служба відомства.

«Національний банк планує впроваджувати режим інфляційного таргетування і це наші перші кроки до цього. Ми повинні дивитися вперед. Ми не повинні облікову ставку прирівнювати до рівня інфляції минулого року, а потрібно думати постійно про майбутнє, коли встановлюємо облікову ставку. Нарешті облікова ставка в країні починає щось означати», – сказала Валерія Гонтарева.

Голова НБУ зауважила, що дуже часто в Україні облікова ставка та ставка рефінансування не мали прикладного значення та не відповідали реальній ситуації на ринку. Вона розповіла, що доступність рефінансування для банків абсолютно не змінилася зі збільшенням рівня облікової ставки. Для підтвердження цього Національний банк України 16 липня оголосив процентний тендер на 90 днів без обмеження суми, за яким видав кредитів рефінансування на суму, більш ніж 5, 2 млрд. грн. під 14, 25% річних.

«Всього рефінансування на таких умовах отримав 21 банк. Кожен , хто мав державні цінні папери, міг взяти участь у тендері і в повному обсязі купити стільки ресурсів, скільки йому потрібно. Саме ця умова є суттєвим кроком до розвитку ринку капіталу в Україні», - підкреслила вона.

«Нами буде збудована крива дохідності, строком від овернайт до 90днів, що буде прив’язана до облікової ставки, як для депозитних сертифікатів, так і для рефінансування на цей період, – пояснила Валерія Гонтарева. – Все, що перевищує 90 днів, − це буде ліквідний ринок ОВДП, який Національний банк починає будувати разом з Міністерством фінансів України. Завдання цього року - зробити цей ринок високоліквідним, строком до одного року, та достатньо ліквідним, строком до трьох років, а також побудувати реальну криву дохідності на відповідні строки».

Вона також заявила, що першим кроком до розвитку ринку капіталу є повністю та абсолютно ліквідний ринок державних цінних паперів. «Ринок ОВДП є нашим пріоритетом щодо розвитку ринку капіталу. Після побудови повністю ліквідного ринку державних цінних паперів ми будемо розвивати інші сегменти фондового ринку», – сказала Валерія Гонтарева.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%