Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Платіжний баланс України закритий з профіцитом у 849 млн доларів в 2015

П'ятниця, 05 лютого 2016 11:37

За даними НБУ, в плюс показник вийшов вперше з 2010 року

Платіжний баланс України в 2015 році повернувся до профицитного стану. Позитивне сальдо в минулому році склало 849 млн доларів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на  прес-службу Національного банку України (НБУ).

У 2014 році сальдо платіжного балансу країни було від'ємним - 13,3 млрд доларів. За даними регулятора, в останній раз платіжний баланс був зведений в "плюс" в 2010 році.

В повідомленні НБУ йдеться, що позитивне значення сальдо обумовлено, насамперед, значним скороченням дефіциту поточного рахунку. У минулому році показник був мінімальним з 2005 року - 204 млн доларів (0,2% від ВВП), тоді як в 2014 році становив 4,6 млрд доларів (3,5% від ВВП).

Корекції поточного рахунку також сприяло прискорення падіння імпорту (на 33,5%) у порівнянні з падінням експорту (30,5%).

На український експорт вплинули несприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура на ринках металів і агропродукції, а також обмеження торгівлі з РФ. Більше інших скоротився експорт продукції машинобудування, металургії та хімічної промисловості.

Одночасне зниження цін на енергоресурси, менші фізичні обсяги імпорту природного газу, високий урожай окремих видів зернових культур, зокрема пшениці, в якійсь мірі компенсували негативний вплив падіння експорту.

Стан платіжного балансу покращився також профіцитом фінансового рахунку. Чисті залучення за фінансовим рахунком склали 488 млн доларів, сталося це багато в чому завдяки значним обсягам офіційного фінансування від міжнародних партнерів.

Позитивний вплив на рахунок також надав чистий приплив прямих іноземних інвестицій (3,1 млрд доларів). З цієї суми три чверті припали на банківський сектор.

Формування профіциту платіжного балансу разом з отриманням фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ) дозволили збільшити міжнародні резерви до 13,3 млрд доларів (фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,4 місяця).

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%