Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Арсеній Яценюк хоче монополізувати ринок банківських активів. Заплатять - вкладники і бюджет?

Четвер, 25 лютого 2016 14:54

Ринок засуджує намір премєр-міністра Арсенія Яценюка передати до ДП СЕТАМ виключне право реалізації активів банків, які ліквідуються. Про таке на спільній прес-конференції у Києві завили директор Асоціації "Біржові та електронні майданчики" Олег Падалка, директор порталу UBIZ.ua Дмитро Бойко, а також директор Товарної біржі ІННЕКС Павло Лисечко.

24 лютого на засіданні Кабінету Міністрів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір зробити ДП СЕТАМ єдиним організатором торгів майном та правами вимоги банків, що ліквідують. Директор Асоціації "Біржові та електронні майданчики" Олег Падалка вважає заяву прем'єра такою, яка суперечить здоровому глузду.

"У той час, коли держава рухається до прозорості, у країні активно формують антикорупційне законодавство і органи - Уряд, який так і не пішов у відставку - намагається побудувати нові корупційні схеми, підминаючи під себе ринок, який вимірюється сотнями мільярдів гривень. І від ефективності якого залежить добробут мільйонів українських громадян. Замість боротися з корупцією, КМУ будує нову монополію. Мега-монополію. Спочатку Мін'юст СЕТАМом підім'яв під себе ринок арештованого майна, і майже рік не виконує розпорядження КМУ від 11 березня 2015 р. №212-р відкрити цей ринок для приватних гравців. І от тепер - нова монополія", - заявив Олег Падалка.

Олег Падалка додав, що коли  СЕТАМ запускали як електронну систему, у Мін'юсті обіцяли, що все буде прозоро. "І що? Подивіться, що про торги на СЕТАМі пишуть самі покупці: на форумі СЕТАМу - скарга на скарзі. Продають автомобілі без ключів, без коліс і навіть без двигунів. Інформація про лоти приховується, до адміністраторів системи неможливо додзвонитися, а отримання паперів - перетворилося на каторгу. Фактично, СЕТАМ не справляється, або не бажає справлятися (?) з тим обсягом продажів, які має. Що ж буде, якщо йому дати ще майна на десятки мільярдів? Можливо, це був невдалий жарт Прем'єра?", - обурений Асоціації "Біржові та електронні майданчики".

У свою чергу директор порталу UBIZ.ua висловив здивування з приводу поширення прем'єр-міністром неправдивої інформації.

"Прикро, що до Прем'єр-міністра доносять неправдиву інформацію. У своєму виступів вчора Арсеній Яценюк та міністр юстиції Певло Петренко заявили, що нині активами проблемних банків торгують 59 приватних майданчиків, переважно неелектронних. Шкода, що вони не перевірили цю інформацію. З літа минулого року усі без виключення торги активами банків, що ліквідуються - проходять ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ. А акредитованих Фондом гарантування майданчиків - не 59, а 50. Ви можете перевірити цю інформацію за посиланням. У таблиці організація торгів." - пояснив Дмитро Бойко.

Він також зауважив, що замість призначати  - ХТО буде торгувати майном - чиновникам варто працювати над тим, ЯК КРАЩЕ торгувати майном. "У цьому плані дивує непослідовність Уряду. Тільки вчора в Уряді заявили про ухвалення Положення про функціонування електронної системи закупівель ProZorro та проведення авторизації електронних майданчиків. Цим рішенням в КМУ підтвердили готовність співпрацювати з приватними майданчиками у питаннях закупівель. Дивно, чому у питаннях продажів - КМУ обстоює позицію монополіста. За один день ухвалюючи два рішення, які виключають одне одного", - заявив директор порталу UBIZ.ua.

При цьому Дмитро Бойко підкреслив: "Жоден з учасників ринку не сприймає СЕТАМ як ворога. В жодному разі. Навпаки - ми підтримуємо і високо цінуємо прагнення держави мати власний майданчик для реалізації активів. Проте в умовах, які склалися на ринку, вважаємо недоцільним надання привілеїв певній структурі тільки на тій підставі, що вона державна і нею легко керувати "згори".

За даними, які учасники ринку отримали від Фонду гарантування вкладів, протягом 2015 р. СЕТАМ, будучи у структурі ДП Інформ'юст (ДП "Інформаційний центр") отримав від уповноважених осіб ФГВФО на реалізацію тільки нерухомого майна на суму 270 млн. грн.. А продано було - лише на 10 млн. грн (!) Ефективність складає 2,7%. І це лише по найбільш ліквідним активам. У той час як загальна ефективність деяких приватних майданчиків сягає 15% і більше.

З грудня 2015 по лютий 2016 рр. вже до ДП «СЕТАМ» Фондом було передано активів загалом на понад 600 млн. грн. Продано на копійки (!)

 Учасники ринку також нагадали, що два тижні тому, у приміщенні ФГВФО відбувся круглий стіл за участі лідерів ринку активів банків, що ліквідуються, заступника директора-розпорядника Фонду Андрія Кияка та керівника Департаменту консолідованого продажу та управління активами Юлії Берещенко. Під час зустрічі обговорювався варіант запровадження системи реалізації банківських активів, аналогічну до системи прозорих держзакупівель. А саме, пропонувалося запровадити Центральну базу даних (ЦБД) Фонду, з відкритим API (до якого зможуть підключатися усі акредитовані ФГВФО електронні майданчики, в тому числі і СЕТАМ, і будь-які інші навіть міжнародні електронні майданчики). Такий формат знайшов підтримку у членів Експертної ради Фонду та його керівництва.

"Цю ідею запропонував Фонд, її підтримав ринок, і на підтримку висловилися представники постраждалих вкладників. Адже логічно, що Фонд має володіти центральною базою даних усіх об'єктів на продаж. А от реалізацією на умовах рівного доступу до бази даних - мають займатися професійні електронні майданчики, акредитовані Фондом", - заявив журналістам директор Товарної біржі ІННЕКС Павло Лисечко.

Павло Лисечко додав: "Ринок підтримує завзяття, з яким Арсеній Петрович узявся до підвищення ефективності продажів банківських активів. Більше того - ми як ніхто інший розуміємо, з чим пов'язані існуючі труднощі. Але запропонований Прем'єром шлях вирішення є хибним. Адже головними труднощами на ринку сьогодні є складність з отриманням всебічної інформації про об'єкти на продаж, недостатній час для ознайомлення з лотами та подачі заявок на участь у торгах. Наприклад, за правилами - час на ознайомлення з уживаним калькулятором та великим комерційним об'єктом - один і той самий. Де логіка? І чи вирішиться це питання банальною передачею об'єктів СЕТАМу, який і так не систематично не розкриває всю інформацію про лоти? Дані питання активно обговорюються з усіма електронними майданчикам, керівництвом Фонду. Тож якщо у КМУ є бажання реально збільшити обсяги продажів банківських активів і їхню ціну - просимо долучитися до вдосконалення існуючого порядку реалізації активів".

Учасники прес-конференції зауважили, що заява Арсенія Яценюка про виключний продаж активів через СЕТАМ може підпадати під статтю 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції».   Відтак, закликали посадовців утриматися від ухвалення будь-яких рішень на виконання заяви прем'єр-міністра. І заявили про намір звернутися до Антимонопольного комітету України та Антикоруційного бюро з вимогою вжити необхідних заходів для недопущення порушення згаданої норми.

Також учасники прес-конференції нагадали, що з аналогічними труднощами у реалізації майна стикнувся ринок банкрутства. І одразу дві впливові структури - ВГО "Асоціація правників України" та Незалежна асоціація банків України - звернулися до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням підтримати побудову системи реалізації майна компаній-банкрутів за архітектурою ProZorro.  Тобто з використанням Центральної бази даних (і можливістю приватних майданчиків підключатися до неї).

Щодо коментарів звертайтеся до

прессекретаря порталу UBIZ.ua

Володимира Бойка

+38 063 051 05 46

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%