Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Привид неплатежів. Підняття тарифів ЖКГ не стимулює його ефективність

Понеділок, 14 березня 2016 12:36

З істотним підвищенням тарифів на послуги ЖКГ значно зріс рівень неплатежів

Чергова хвиля підвищення вартості житлово-комунальних послуг може спровокувати суттєве зростання неплатежів, пише в своєму журналі Кореспондент.

Українці зіткнулися зі значним підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги ще в позаминулому році, пише Віктор Нагорський в №8 журналу Корреспондент від 4 березня 2016 року.

У 2014-му, коли країна стояла на межі банкрутства і їй кров з носу потрібні були кредитні кошти від Міжнародного валютного фонду, уряд зобов'язався скоротити бюджетні дотації державного енергохолдингу НАК Нафтогаз України, які на той момент, за даними прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, становили близько 110 млрд грн. Зробити це в уряді вирішили найбільш простим шляхом - підвищивши тарифи на газ і житлово-комунальні послуги для населення.

Спочатку піднімати тарифи планувалося поступово - на 40% в 2014-2015 роках, і ще на 20% - в 2016-м і 2017-го. Однак обвал української економіки і національної валюти змусили владу змінити початкові плани. У підсумку, з квітня минулого року Національна комісія, що займається держрегулюванням в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), збільшила мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 рази - до 3,6 тис. Грн / 1 тис. Куб. м. При цьому держрегулятор уточнив, що така ціна буде діяти тільки на обсяг споживання до 200 куб. м в місяць і тільки в опалювальний сезон. Споживання ж понад 200 куб. м газу повинно оплачуватися по набагато більшій тарифу - майже 7,2 тис. грн / 1 тис. куб. м.

Самі українці змогли по-справжньому відчути зростання тарифів на газ тільки цієї зими, а саме, з приходом січневих морозів. Як розповів Корреспонденту житель передмістя Києва Федір Цимбаленко, проживає в невеликому приватному будинку площею близько 100 кв. м, навіть при роботі газового котла на мінімальній потужності, на опалення в зимовий період витрачається, щонайменше, 300 куб. м газу. Тому для нього тариф на газ виріс не в 3,3 рази, як обіцяли в уряді, а в цілих 7 разів. За словами Цимбаленко, до торішніх змін тарифів для населення діяла тарифна сітка на газ з розбивкою на річне споживання: до 2,5 тис. Куб. м в рік - 1.089 грн за 1 тис. куб. м, до 6 тис. куб. м - 1.788 грн, понад 6 тис. куб. м в рік - 3.645 грн.

«Раніше ми нормально вписувалися в мінімальний обсяг споживання - до 2,5 тис. Куб. м в рік, оплачуючи трохи більше 1 тис. грн за тисячу кубів газу. Тепер же доводиться платити в сім разів більше. В результаті, за опалення в січні я заплатив близько 2 тис. Грн, що істотно б'є по сімейному бюджету », - нарікає Цимбаленко.

Як відзначають експерти, з такою ж проблемою зіткнулася більшість українських домогосподарств.

Тарифи ростуть - платежі падають

Слід зазначити, що разом із зростанням тарифів на газ і електроенергію в Україні подорожчала гаряча і холодна вода, а також централізоване опалення - майже на 72%, до 537,2 грн / Гкал. Ще більше зросла вартість тепла для жителів багатоквартирних будинків без лічильників. Втім, і це зростання стало особливо помітний тільки в січні поточного року. В результаті, це призвело до зростання неплатежів за житлово-комунальні послуги навіть в порівняно благополучній столиці.

За інформацією компанії Київенерго, тільки в січні столичні споживачі, з якими укладені прямі договори, недоплатили за надані послуги близько 350 млн грн. Комерційний директор компанії Євген Бушма пов'язує це з тим, що в січні, порівняно з груднем, рахунки за опалення для киян зросли приблизно на чверть через різке зниження температури повітря. Хоча Бушма визнає, що масові неплатежі почалися ще в кінці минулого року, коли суми в платіжках були настільки високими. В результаті дебіторська заборгованість компанії по послугах гарячої води і теплопостачання склала понад 1 млрд грн, збільшившись на 30% тільки за один місяць.

Цікаво, що за даними Державної служби статистики України, у 2015 році заборгованість населення за житлово-комунальні послуги вперше за багато років знизилася. Причому значно - більш ніж на 40% в порівнянні з 2014 роком (до 8,8 млрд грн). Однак, як зазначає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, ці дані зовсім не відображають реального стану речей.

«Дані Держстату по заборгованості за 2015 рік не є показовими, так як суми в платіжках істотно зросли з початком січня. Справа в тому, що грудень був теплий, і населенню за опалення доводилося платити не так багато. А ось в січні, з приходом холодів, люди сильно відчули подорожчання », - пояснює Землянський.

Вже в першому місяці нового року рівень платежів за житлово-комунальні послуги обвалився і склав всього 56%

За його даними, вже в першому місяці нового року рівень платежів за житлово-комунальні послуги обвалився і склав всього 56%.

«Складно уявити, наскільки скоротяться платежі в разі подальшого підвищення тарифів, якщо вже зараз ми спостерігаємо таке зростання неплатежів. Думаю, для багатьох українців чергове зростання тарифів буде непосильним », - вважає експерт.

новий зростання

Тим часом, вже з 1 березня в Україні на чверть зросли тарифи на електроенергію для населення. На найближчі шість місяців вартість електрики для побутових споживачів зросте на 8-20 коп. за кВт / год в залежності від обсягу споживання.

З березня вартість електроенергії при споживанні до 100 кВт / год збільшиться на 11,4 коп. за кВт / год - до 57 коп., для обсягу споживання від 100 до 600 кВт / год зростання складе 20,1 коп. за 1 кВт / год - до 99 коп. за кВт / год. А українцям, які використовують понад 600 кВт / год на місяць доведеться платити більше на 8,1 коп. - 1,56 грн за 1 кВт / год. При цьому вже з 1 вересня поточного року і 1 березня наступного тарифи на електроенергію знову будуть переглянуті в бік збільшення.

Крім цього, з 1 квітня в Україні зміняться тарифи на газ для населення. Зокрема, при споживанні до 200 куб. м газу на місяць його вартість для українців зросте більш ніж в 1,5 рази - до 5,5 тис. грн / 1 тис. куб. м. Трохи знизиться ціна блакитного палива для тих, чий місячний обсяг споживання перевищує 200 кубів - на 10%, до 6,47 тис. грн / 1 тис. куб. м. При цьому населення очікує ще один сюрприз у вигляді введення абонентської плати за користування газовою мережею. При наявності газової плити вона складе 17 грн на місяць, а при наявності і плити, і газового котла - 29 грн на місяць.

Така зміна тарифів для населення, на думку експертів, є не зовсім логічним, так як підвищує вартість газу для тих, хто споживає його мало, і знижує витрати громадян з великим споживанням

Така зміна тарифів для населення, на думку експертів, є не зовсім логічним, так як підвищує вартість газу для тих, хто споживає його мало, і знижує витрати громадян з великим споживанням. Тобто, фактично - б'є по гаманцю економних громадян. З огляду на, що при підвищенні тарифів уряд Яценюка, в тому числі, керувалося необхідністю привчити українців до економії енергоресурсів, даний крок виглядає, щонайменше, дивним.

Слід зазначити, що разом із зростанням цін на газ для населення, виростуть тарифи і для вітчизняних теплокомуненерго. За словами глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, вартість газу для ТКЕ планується підняти до 5,5 тис. Грн за 1 тис. Куб. м, при тому, що на сьогоднішній день теплопостачальні підприємства купують паливо за ціною близько 2,9 тис. грн за тисячу кубів. Як стверджує Вовк, внаслідок цього тарифи для населення на тепло і гарячу воду можуть зрости приблизно на 80%.

«У собівартості виробництва цих послуг газ займає близько 70%, тому при заявленому підвищенні тарифи на гарячу воду і централізоване теплопостачання для населення можуть зрости на 70-80%», - пояснює Землянський.

Що стосується тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, то, на думку виконавчого директора інвестиційної компанії ConcordeCapitalі колишнього члена НКРЕКУ Андрія Геруса, чергове підвищення цін на енергоносії не повинно відбитися на вартості холодної води і водовідведення для населення.

«У всякому разі, зростання цін на газ на собівартість послуг водопостачання та водовідведення не впливає. Впливає вартість електроенергії, а вона поки для промислових споживачів, в тому числі і для водоканалів, залишається незмінною », - говорить експерт.

неадекватна стратегія

Як би там не було, а, на думку багатьох фахівців, головна загроза чергового підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення висока ймовірність масових неплатежів.

 «Завжди існує пряма залежність росту неплатежів при підвищенні тарифів. Цього року винятку не буде. Зростання заборгованості спостерігається вже зараз, про що доповідають і самі підприємства-постачальники житлово-комунальних послуг», - стверджує директор аналітико-дослідницького центру Інститут міста Олександр Сергієнко.

Ця ситуація небезпечна тим, що вітчизняне житлово-комунальне господарство може в кінці кінців просто зупинитися через брак оборотних коштів.

«Вже минулого тижня в одному з населених пунктів Київської області Київобленерго через борги відключило електрику водоканалу, а той в свою чергу припинив подачу води половині жителів міста. Така ж ланцюгова реакція може піти по всій Україні з огляду на те, що у підприємств просто не буде оборотних коштів, щоб покривати свої виробничі витрати. Сама галузь може не витримати цього підвищення тарифів і це - головна небезпека », - вважає експерт.

За його словами, перш ніж підвищувати тарифи для населення, держава повинна була змінити саму систему і методику тарифоутворення. Адже на сьогоднішній день, принцип формування тарифів постачальниками послуг, по суті, є витратним - всі валові витрати підприємств закладаються в тариф, обгрунтовуються в НКРЕКУ і затверджуються. У таких умовах у підприємств ЖКГ просто немає стимулу вдосконалювати технологічні процеси, закуповувати нову техніку і модернізувати підприємства, знижуючи собівартість послуг.

Підприємствам ЖКГ, які є монополістами на ринку, немає сенсу знижувати собівартість послуг, якщо вони можуть прийти в НКРЕКУ і регулятор затвердить їм той тариф, який вони доведуть на папері

«Підприємствам ЖКГ, які є монополістами на ринку, немає сенсу знижувати собівартість послуг, якщо вони можуть прийти в НКРЕКУ і регулятор затвердить їм той тариф, який вони доведуть на папері. Самий показовий приклад - столична компанія Київенерго. Як тільки почався поточний опалювальний сезон за новими тарифами, в січні компанія вже подає в НКРЕКУ заявку про підняття тарифів ще на 8,5% », - говорить Сергієнко, і додає, що якщо такий стан речей не зміниться, то в Україні підвищення тарифів буде тривати нескінченно. При цьому стан самої галузі житлово-комунального господарства тільки погіршується.

У свою чергу, Герус вважає, що в цілому стратегія держави, спрямована на підвищення тарифів, успішна і ефективна лише тоді, коли люди розуміють, заради чого затягують паски. А коли це супроводжується тим, що на тарифних засобах процвітає корупція, то така стратегія не може бути адекватною, резюмує експерт.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%