Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як українці зможуть отримати «теплі» кредити ЄБРР

П'ятниця, 08 квітня 2016 09:28

Головна вимога, щоб після проведених робіт енергоефективність житла підвищилася хоча б на 20%. Про це повідомляє прес-служба компанії ubr.ua

В Україні з'явилося нове джерело фінансування заходів з підвищення енергоефективності в житловому секторі. Програма Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) IQ energy фінансується Партнерством E5P та шведським агентством Sida, за підтримки ЄС. Її мета - допомогти українцям змінити свою звичну поведінку і перейти до раціонального споживання енергоресурсів в побуті.

Позаду Європи За словами міністра фінансів України Наталії Яресько, Україна є найбільшим неефективним користувачем енергоресурсів в Європі. Тому заходи, які допоможуть знизити споживання енергії населенням, «з'їдає» до половини енергоресурсів в країні, вкрай важливі.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), енергоємність українського ВВП у 2013 році становила 0,45 кг нафтового еквівалента, витрачених на виробництво $ 1 ВВП. Для порівняння: в середньому по країнах ЄС цей показник дорівнював 0,15 кг н.е. ./$.

«Ми вже бачимо, як створення ОСББ та проведення заходів з енергоефективності може скоротити енерговитрати з 15 грн / кв.м. до 7 грн / кв.м. », - сказала міністр фінансів.

За словами директора ЄБРР в Україні Шевки Аджунера, зекономлені ресурси в області ЖКГ можуть бути спрямовані на розвиток інших галузей економіки і в перспективі - сприяти досягненню повної енергетичної незалежності держави. У свою чергу представник шведського агентства з міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) надзвичайний і повноважний посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат повідомив, що, за результатами досліджень, наша країна могла б зовсім відмовитися від імпорту газу, зумівши забезпечити рівень енергоефективності, наприклад, як в Польщі.

Що можна зробити за 75 млн євро

ЄБРР в рамках нової програми виділити 75 млн євро для підтримки зусиль України в сфері енергоефективності в житловому секторі, який, до речі, є одним з найбільших в Європі (понад 10 млн. Будинків).

Кредитні ресурси будуть надаватися трьом комерційним банкам: УкрСиббанку, ОТП Банку і Мегабанк. Ті в свою чергу будуть кредитувати населення і об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Довгострокові кредити видаватимуть на утеплення житла, заміну вікон, встановлення сонячних теплових систем або модернізацію діючих систем теплопостачання і масу інших подібних заходів.

«На жаль, ми не можемо говорити про процентні ставки по кредитах в кожному конкретному випадку, тому що це питання будуть вирішувати комерційні банки самостійно», - пояснив UBR.ua представник Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P) Андерс Лунд.

Однак в будь-якому випадку є можливість знизити витрати по кредиту, завдяки грантову допомогу донорів, в першу чергу E5P, найбільшим спонсором якого є Європейський Союз. На здешевлення покупки сучасних технологій, матеріалів і устаткування в 2016 році фонд виділяє 15 млн євро.

«Це перший транш грантової допомоги. І в міру необхідності ми будемо поповнювати її. Ми знаємо, що на такого роду програми є значний відкладений попит, тому будемо дивитися, наскільки він буде відповідати нашим очікуванням. Роль фонду в тому, щоб за допомогою грантів робити такі кредити для населення більш цікавими », - пояснив UBR.ua Андерс Лунд.

«На даний момент Мегабанк обслуговує чотири програми по фінансуванню заходів з енергоефективності на загальну суму близько $ 40 млн», - повідомила голова правління «Мегабанку» Олена Жукова. Тепер, як сподіваються в банку, їх кредитний портфель розшириться.ъ

Крім цього, для реалізації програми передбачається отримання технічної допомоги, яка буде фінансуватися з коштів E5P та Шведського агентства міжнародного співробітництва для розвитку (Sida).

«Sida надасть технічну (консультативну) допомогу на 4,5 млн євро з перенесення в Україну передових європейських енергозберігаючих технологій», - уточнив Шевки Аджунер.

Як це працює

Окремі домогосподарства і ОСББ зможуть підібрати на веб-сайті програми www.iqenergy.org.ua доступні технології з урахуванням своїх індивідуальних потреб. Позичальники, які будуть відповідати критеріям участі в програмі, зможуть отримати кредити та компенсацію частини витрат (від 15-20% для приватних домоволодінь до 25-35% для ОСББ).

Старший менеджер Департаменту з енергозбереження та зміни клімату ЄБРР Сергій Масличенко розповів UBR.ua, що головна вимога для отримання кредиту в рамках програми IQ energy - використання претендентами технологій, які поліпшать показники енергоефективності, як мінімум на 20% від існуючого середнього рівня по Україні.

«Нами попередньо був вивчений рівень проникнення енерготехнологій в Україні і виведені середні показники поточного стану. Наше завдання стимулювати покупку і установку саме енергоефективних технологій, обладнання і матеріалів », - каже Сергій Масличенко.

Виходячи з цього критерію ЄБРР підготував список з майже 2 тис. Найменувань товарів, матеріалів і устаткування. Будь-який постачальник може подати заявку і потрапити в цей список зі своєю продукцією після її технічної оцінки консультантами проекту.

Програма досить гнучка. Потенційний позичальник може купити товар зі списку в будь-якому магазині. Але в будівельних супермаркетах, які співпрацюють з банками-партнерами ЄБРР, є точки, де можна оформити кредит прямо на місці.

Другий варіант: вибрати товар, наприклад, котел, що працює на біомасі, на сайті програми IQ energy. Там же можна роздрукувати сертифікат на покупку і дізнатися де такий котел продається. Потім піти і оформити кредит або в банку, або в магазині.

Придбання обладнання оплачується за повною вартістю, а після підтвердження його установки (сервісними організаціями з того ж списку на сайті) треба подати заявку на отримання гранту. Заявку можна подати прямо на сайті програми.

Цей грант для приватних осіб становитиме 15% від вартості обладнання і його установки при одноразовому заході і 20% при багаторазовому впровадженні енергоефективних технологій. Для ОСББ якесь один захід з утеплення або теплозабезпечення дасть можливість компенсувати 25% вартості проекту, а більший комплекс заходів - 35% від вартості робіт і матеріалів. «Це важливо, тому що часом роботи по утепленню багатоквартирних будинків становлять до 50% загального кошторису», - зазначив Сергій Масличенко.

За його словами, прогрес у створенні ОСББ помітний, але ще є багато труднощів, які обмежують отримання кредитів такими спільнотами. На першому етапі прогнозується більший попит з боку власників приватних будинків і квартир. Про це можна судити по реалізації подібних держпрограм.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%