Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкіри: чому Нацбанк не дає сильно падати курсу долара

П'ятниця, 08 квітня 2016 10:34

Завтра фінансисти не виключають радикальний обвал міжбанку - до 25,50-25,60 грн ./$ Про це повідомляє прес-служба компанії ubr.ua

Торгівля безготівковим доларом 7 квітня відбулася повністю під диктовку Національного банку, і саме завдяки чиновникам курс просів на 15 копійок і зафіксувався на рівні 25,80 грн ./$.

Якби регулятор не з'явився на торгах або вийшов би на них із запізненням, валютний курс цілком міг впасти до 25,0 грн ./$. Занадто багато долара в четвер відразу вивалили на продаж - був поставлений рекорд не тільки 2016 року, але і 2015-го. За день було укладено 429 угод на загальну суму $ 676,43 млн. Для порівняння: вчорашній обсяг, який був максимумом року склав $ 521,75 млн.

Покупця на такий обсяг валюти на міжбанку сьогодні не було, тому НБУ передбачив обвал курсу, і ще до початку торгів (о 9:30) заявив всьому ринку про готовність викупити валюту. І що важливо - про викуп в необмежено обсязі. Провів не традиційний для останнього півріччя валютний аукціон, а інтервенцію за фіксованим курсом 25,80 грн ./$ (в останній раз чиновники виходили з інтервенціями 27 жовтня 2015). І викупив в результаті $ 147,5 млн. Це заспокоїло ринок.

«Сьогоднішній торговий день був на диво спокійним. Волатильність нульова, обсяги значні. Інтервенції регулятор проводив вже досить давно, тому дана подія стало несподіванкою для учасників ринку і свідчило про досить великому обсязі продажу валюти », - зазначив UBR.ua провідний експерт сектора продажу казначейських продуктів ОТП Банку В'ячеслав Озеров

Що зробив Нацбанк

Такий підхід звів нанівець розкачку курсу. «НБУ ранковим заявою про скуповування долара зупинив подальше різке зміцнення гривні, попутно поповнюючи резерви. Тому весь день тоги проходили в дуже вузькому діапазоні - 25,78-25,82 грн ./$ », - розповів UBR.ua начальник казначейства UniCredit Bank Руслан Кравченко.

Нацбанківців сьогодні не критикувати, несподіваний випад регулятора підтримали колеги в комерційних банках. «Альтернативою для Нацбанку залишався валютний аукціон на покупку доларів. Однак, обмежена сума аукціону завжди вносить на ринок невизначеність щодо подальшого розвитку торгів після оголошення результатів. Оголосивши необмежену покупку за фіксованим курсом, Нацбанк виключив неконтрольоване зміцнення гривні, яке може серйозно налякати експортерів, і забезпечив собі максимальний обсяг покупки доларів », - прокоментував ситуацію начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

Банкіри вважають, що навіть якщо б НБУ сьогодні допустив обвал курсу долара до 25,0 грн ./$, і це на моменті сподобалося тієї частини населення, яка тримає заощадження в гривні, то такий підхід точно б не припав до смаку експортерам. І в підсумку ринок отримав теж, що і в 2015 р - різке скорочення пропозиції долара великими підприємствами (вони б знову притримували виручку за кордоном), і новий курсовий стрибок за 27 грн ./$.

«Будь-які серйозні валютні коливання, незалежно від того, відбуваються вони в бік зростання або зниження, - негативний фактор для учасників торгів. Тому політика Нацбанку, спрямована на стабілізацію і зміцнення курсу на одному рівні, цілком зрозуміла й логічна », - запевнив UBR.ua директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Звідки валюта

Стрімке ж зростання пропозиції долара на міжбанку саме 7 квітня пояснюють сезонними факторами, про які експерти говорять з минулого тижня: продажами продукції металургів і агросектора. А також конвертацією деякими банками своїх кредитних ліній від іноземних акціонерів і валютних вливань від акціонерів (надійдуть в капітали банків).

На ринку активно обговорювали чутки про кредитну конвертації Промінвестбанку і доларові продажу під капітал Приватбанку. Крім них активними продавцями сьогодні називали ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, ING Bank, УкрСиббанк і Креді Агріколь Банк.

«А низький попит на валюту з боку імпортерів, на наш погляд, пов'язаний із закінченням опалювального сезону, відповідно, знизилися обсяги покупки енергоносіїв. Також купівельна спроможність населення залишається низькою. Сьогодні, за нашими спостереженнями, причиною різкого зростання валютної пропозиції на ринку стала не експортна виручка, а продажу банками валюти з метою поповнення капіталу », - зазначив UBR.ua Станіслав Верхградський.

Що далі

Він допускає повторення сьогоднішнього сценарію і в п'ятницю. «Завтра на першому плані можуть залишитися банки з валютними продажами з метою докапіталізації. Можуть продовжитися продажу валюти і Нацбанк знову вийде з необмеженою покупкою. При цьому допускаємо незначне зниження НБУ курсу покупки. У разі, якщо великі продажі завершилися, допускаємо плавне зміцнення долара до 26,0 грн ./$ », - вважає Верхградський.

Великих валютних розпродажів 8 квітня чекає і директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький. «Курс буде просаджувати і в підсумку міжбанк може піти на 26,50-26,60 грн ./$», - сказав він UBR.ua.

Менш радикальний прогноз дав начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко: «У разі істотного пропозиції, Нацбанк, звичайно ж може трохи опустити курс викупу долара. Однак навряд чи дуже сильно. Швидше за все, міжбанк буде знаходиться в рамках 26,70-26,80 грн ./$ ».

Готівка теж подешевшає

Обвал курсу може продовжиться і на чорному готівковому ринку, де сьогодні ціни просіли на 15 копійок.

«Сьогодні курси готівкової валюти знизилися до рівня 25,45-25,65. Завтра з більшою ймовірністю курси залишаться на цьому рівні, хоча не виключено продовження зниження, якщо буде знижуватися курс міжбанківського ринку », - підсумував Станіслав Верхградський.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%