Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що зроблять банки для утримання українських вкладників

Вівторок, 12 квітня 2016 10:11

Населення знімає з рахунків валютні накопичення, а підприємства – гривневію. Про це повідомляє прес-служба компанії ubr.ua

Пересічні українці і корпорації стали менше довіряти банкам. Згідно з оприлюдненим Нацбанком звіту, за підсумками березня депозитний портфель банківської системи схуд на 0,9% або на 6 млрд. 586 млн. Грн.

Як видно зі статистики регулятора, єдиного тренда по основних групах вкладників і по валютах вкладів, не спостерігалося. Так корпоративний сегмент наростив валюту на рахунках на 3%, але збільшив зняття гривні з депозитних рахунків на 3,1%. У той же час у фізичних осіб спостерігалися протилежні переваги: депозити в гривні збільшилися на 0,9% в той час як валюту громадяни вважали за краще забирати. В результаті вклади громадян у ВКВ в українських банках зменшилися на 3,6%

Корпоратив економить долари

Збільшення валютних накопичень на рахунках підприємств фінансисти прокоментували просто - бізнес економить і збирає долар. Його не було конвертують навіть в тих випадках, коли дуже гривня потрібна - вважають за краще взяти гривневий кредит.

«Дивлячись на статистику НБУ за березень, виділю дві моделі поведінки бізнесу в нинішніх умовах: ділова активність гальмується, залишки знижуються, виводяться і йдуть в кеш. Але основне - це процес капіталізації. Бізнес прагне зберегти валютні накопичення, що не конвертує їх в разі необхідності, а вважає за краще прокредітоваться в гривні під заставу того ж валютного депозиту. Тому депозити в нацвалюті демонструють зниження, а в доларі і євро - зростання », - зазначив UBR.ua директор казначейства в одному з українських банків.

Люди не повірили системі

На настрої же людей впливає два фактора. Це вільний доступ до своїх грошей на рахунках: фізособі дозволяється на добу знімати в банку до 500 тис. Грн. і до 50 тис. грн. в валютному еквіваленті. А також зростаюча напруга на предмет, що не припиняється закриття банків в країні.

Той факт, що НБУ не може гарантувати подальшої відсутності банкрутств в системі, штовхає вкладників забирати валютні кошти в першу чергу. Щоб, у разі проблем з банком, не отримувати з часом у Фонді гарантування гривню замість доларів і євро. Танення валютного депозитного портфеля експерти називають природним процесом: нові валютні вклади не відкриваються, а старі закриваються у міру закінчення терміну договорів.

«Можна, звичайно, нарікати на те, що знижуються ставки по депозитах і це робить менш привабливим розміщення ресурсу в банках на тлі потенційних ризиків, але головна причина все ж в зберігаються обмеження. Перш ніж класти гроші на депозит, клієнт хоче бути впевнений, що він їх забере в термін і в повному обсязі », - сказав UBR.ua член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

При цьому президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує, що послаблення обмежень НБУ на початку березня, з яким пов'язували розрахунки на відновлення довіри та повернення депозитів в систему, не виправдалися. Навпаки, мали рацію ті, хто очікував продовження відтоку ресурсу, збереження проблем з видачею валютних вкладів і зростання скарг вкладників на різні хитрощі банків з метою ускладнення повернення заощаджень у валюті.

«Радикально нічого не змінюється. Як і раніше, при поверненні валютних вкладів пропонують гривню, в кращому випадку, за курсом НБУ. А ряд фінустанов направляють валютного вкладника в касу і пропонують повернення доларового вкладу за курсом скупки. Тих, хто гривню не бажає, записують в чергу на повернення, і вони ходять в банк час від часу отримуючи по 50-100 або 200 доларів. Хто ж буде нести валюту », - запитує Охріменко.

Сертифікати беруть краще

Найчастіше інвалюту несуть в банки, що пропонують іменні або на пред'явника депозитні валютні сертифікати. Якби вони були враховані НБУ, як депозити, то і статистика по валютних заощаджень могла бути інша і показувати хоча б нульову або позитивну динаміку.

«У цьому плані дуже важливо виокремити загальні депозити і сертифікати. Тому що в сертифікати на 6 і 12 місяців, клієнти розміщуються охоче. Якби ще дозволили сертифікати терміном на три місяці, то вони б підтягнули всю відсутню різницю за строковими депозитами. Інтерес до таких коротким сертифікатами був би дуже великий », - констатує Владислав Кравець.

Однак НБУ не враховує сертифікати в статистиці депозитів. Може бути тому, що ці папери не гарантуються Фондом гарантування вкладів фізосіб.

Ставки не підвищать

Якщо раніше під час відтоків коштів з депозитів, фінансисти тут же починали підвищувати процентні ставки за вкладами, то в цей раз обіцяють цього не робити.

«Проблема не в ставках, а в довірі людей. Подивіться на відсотки банків з іноземним капіталом. Вони постійно їх знижують, але населення несе вклади в ці установи. Іншим банкам теж складно утримувати високі відсотки, а тим більше, підвищувати їх, тому що це працює на відштовхування клієнта. Підвищення не буде », - запевнив Кравець.

Ставить на перше місце питання довіри до системи та Олександр Охріменко: «Щоб збільшити довіру до банківської системи українці повинні вірити в те, що депозити віддають в повному обсязі і банкрутств банків більше не буде. Особливо таких, як банк «Хрещатик». Це маленькі установи, чиї назви ніхто не знає, можна ризикувати і закривати десятками. Але чіпати середні і великі банки, особливо з першої двадцятки, категорично не можна ».

Він вважає, що ринок може зіткнутися з відтоком вкладів і за підсумками квітня, спровокованим останнім банкрутством.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%