Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бензин в Україні ще подорожчає, а «дешеві» АЗС закриваються

Вівторок, 19 квітня 2016 14:42

Українські водії знову змушені переплачувати за бензин. Тільки з 15 по 18 квітня вартість палива на вітчизняних заправках підвищилася в середньому на 3-6 коп / л, повідомляє консалтингова група «А-95». Зокрема, А-92 подорожчав до 19,86 грн., А-95 до 20,55 грн., Преміальні марки А-95 - до 21, 55 грн., Дизельне паливо - до 17,56 грн. / Л. Про це повідомляє УБР.

На перший погляд, надбавка зовсім незначна, але насправді загальну картинку скрасило велика кількість дрібних АЗС, які торгують порівняно недорогим, хоч і не завжди якісним паливом. У великих мереж динаміка подорожчання набагато випереджає середньоринкову. За даними моніторингу «А-95», у Shell і «Укр-Петроль» ціни зросли на 50 коп. / Л. Переглянули прайси також Amic, «Катран», «Кворум», «Народна», «Нефтек».

Насторожує і сама тенденція. Адже перманентні спроби переписати ціни заправники роблять вже другий тиждень поспіль.

Наприклад, 8-10 квітня на 50 коп / л підвищила тарифи мережу групи «Приват», за нею підтягнули свої прайси також ОККО і WOG. В результаті бензин в Україні з початку місяця додав у ціні приблизно 1 грн. / Л. І це ще не межа, впевнений керівник консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

А-95 йде до 23 грн. / Л

Сергій Куюн пояснив UBR.ua: паливо дорожчає з об'єктивних причин.

«Колишні цінники не змінювали з січня, а тоді барель нафти коштував $ 30, а долар був по 23,5 грн. Але старі запаси товару вже вичерпані, а нові закуплені на зовсім інших умовах. Нафта в світі подорожчала до $ 40 / барель, а курс у нас піднімався і до 27 грн ./$ », - говорить експерт.

Директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев говорить, що нафтопродукти за цей годину подорожчало ще сільніше.

«А саме вони, а не часто спекулятивні нафтові котирування, і впливають на роздрібні ціни. Адже водії заливають в бак не сиру нафту », говорить експерт.

За його Куюна, багато мереж до останнього тягнули з подорожчанням, побоюючись різкого зниження продажів. Деякі АЗС в березні вже робили спроби переглянути прайси, але, так як зробили це в розпал весняної кампанії, отримали зауваження від АМКУ і були змушені включити задній хід.

Але зволікати з підвищенням цін і далі продавці палива вже не можуть, так як працюють на мінімальній рентабельності, - запевняють експерти.

Куюн вважає, що об'єктивними для ринку є ціни 21-23 грн. / Л для бензину А-95 і 19-21 грн. / Л для дизельного палива. Так що заправники можуть приклеїти до цінників ще, як мінімум, 1 грн. / Л.

Горюча суміш

Питання в тому, чи підуть продавці нафтопродуктів на непопулярний крок, навіть при наявності економічних чинників для цінового зростання, говорить директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Адже, як показує практика, кожне підвищення тарифів призводить до падіння продажів палива. Всього за останні 2 роки обсяги його реалізації в Україні знизилися на 30%. А у великих мереж, які торгують порівняно дорогим бензином, спад ще більший.

Багаті українці все активніше переміщаються на сірий ринок, незважаючи на те, що там їм заливають відверту бодягу. За оцінками Куюна, сірий ринок на сьогоднішній день займає близько 30%, а чорний, орієнтується виключно на кустарне виробництво і готівкові розрахунки, - 5%.

З одного боку, у легальних операторів з'явився шанс позбутися від демпінгують конкурентів. З 1 квітня нарешті запрацювала система електронного адміністрування паливного акцизу, яка і була задумана як спосіб боротьби з тіньовим ринком. «Поки про результати судити рано. Чи впорається система зі своїм завданням або ж недобросовісні продавці знайдуть нові лазівки стане зрозуміло тільки в травні. Але однозначно сірий ринок звузиться, так як розрахункові накладні там тепер недоступні. Частина продавців перейде в «чорний» сегмент, але він точно не виросте до 30%, так що обілити хоча б частину ринку вдасться », - прогнозує Куюн.

Втім, для водіїв успіхи заправників означатимуть, що точок, де можна купити дешевий бензин, стане менше.

З іншого боку, новий уряд не зацікавлене в розкручуванні інфляції, а тому буде намагатися всіма силами стримувати апетити продавців.

Чи можуть чиновники приборкати ціни буде залежати від світових котирувань на нафту і стабільності національної валюти. Судячи з того, що досягти домовленостей в Досі про зниження обсягів видобутку нафти так і не вдалося, вона продовжить дешевшати, - допускає Сергій Куюн. А якщо на міжнародних біржах котирування знизяться до 32-33 / барель, а долар буде залишатися стабільним, цілком можливий відкат цін на 1 грн. / Л, вважає експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%