Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що в Україні буде з готівкою

Четвер, 21 квітня 2016 10:24

Про особливості інкасаторського бізнесу в Україні, про перспективи його подальшого розвитку і про правила роботи з клієнтами в цьому сегменті. Про це повідомляє УБР.

Обсяг готівки зростає по всьому світу, і банки активно змінюють стратегію інкасаторського бізнесу. В Україні в тому числі. За останні роки вітчизняний ринок інкасації покинули багато фінустанов, і нашим банкам доводиться оперативно перебудовуватися на роботу по-новому. Про особливості інкасаторського бізнесу в Україні, про перспективи його подальшого розвитку і про правила роботи з клієнтами в цьому сегменті, UBR.ua розповів заступник голови правління Unison Bank Олег Прохода, який вибудував інкасаторське підрозділ як прибутковий бізнес.

Олег, зменшуються чи обсяги інкасації через збільшення безготівкових платежів?

Ми такої тенденції не спостерігаємо. Та й сама інформація про зменшення обсягів готівкового обігу в світі, м'яко кажучи, перебільшена. У листопаді в Китаї на великій банківської конференції, озвучили статистику, згідно з якою за останній рік використання готівкових коштів зросла на 10%. Так, в розвинених європейських країнах, які переходять на онлайн платежі, дійсно спостерігається скорочення. Але в країнах СНД кількість паперових грошей не зменшується. У нас, з урахуванням девальвації гривні, ми теж не бачимо скорочення.

Тобто, навпаки, можна говорити про зростання?

У нас, зокрема, обсяг роботи зростає за рахунок припливу клієнтів. Подивіться, майже все наше населення в кеші. НБУ почав закривати банки. При чому дуже часто, навіть стабільні банки. Це відразу позначається на ставленні клієнтів до банків. Подивіться, чого тільки коштує закриття «Хрещатика» для падіння довіри до банківської системи в цілому. Логічно, що клієнти перемістили свої активи в осередку. Є сегмент замовників, які перевозять кошти, минаючи банківські відділення, щоб зовсім не показувати свої обсяги.

Як змінилася сфера інкасаторських послуг в зв'язку з відходом з ринку 70-ти банків?

Серед банків, що закрилися не було великих операторів, що надають послуги інкасації. Більш того, лише у 20% з них були підрозділи інкасації. До того ж, «померлі» банки не заробляли на інкасаторських послуг, а використовували їх для підтримки своєї мережі. Це така тенденція, яка простежується по всьому українському ринку. Майже ніхто з банків не розглядав інкасацію як бізнес-напрямок, тільки як підтримку роботи. Наприклад, в «Ощадбанку» власна інкасація обслуговує свою мережу з 6 тис. Відділень. І за таким принципом працює 90% банків, що мають службу інкасації.

Ми ж спочатку прийняли рішення не обслуговувати тільки свою мережу, а й продавати свої послуги ринку, виходити на надання аутсорсингу. В Україні ця тенденція поки тільки зароджується. Тоді як, наприклад, в Європі інкасаторський бізнес і кеш в основному виведений за межі банку. Небанківські установи надають повний аутсорсинг по інкасації і по готівці.

Наскільки цікаво банкам «спадок» «Хрещатика»?

Всім банкам цікаві великі клієнти, які шукають нових партнерів. Ми, зокрема, за допомогою успішних переговорів змогли залучити на обслуговування одного з його ключових клієнтів - «Київський метрополітен». Крім того, обслуговуємо ряд комунальних підприємств, аптек, держкомпанії, в тому числі, один з держбанків, посольства. У числі клієнтів банку такі гіганти корпоративного бізнесу як «ПОСТ ФІНАНС», «Укрексімбанк», «ПроКредит Банк», «Укрексімбанк», і «ПУМБ», мережа ресторанів «Мафія», міжнародна платіжна система «GlobalMoney», мережа терміналів «IBox», посольства США та Німеччини в Україні, Корпус Миру США в Україні, «Київський Метрополітен» і багато інших.

Наскільки взагалі сильна конкуренція в інкасаторському сегменті?

Питання не стільки в конкуренції, стільки в існуванні на ринку сірих перевізників або охоронних агентств, які просто переміщують гроші. Вони займають близько 30% всього ринку. І треба відзначити, що банківської інкасацією користуються трохи більше третини клієнтів, а решта, економлячи кошти, переміщують кошти за допомогою сірих перевізників або навіть власними силами (співробітники возять виручку в сумках).

Чому більшість банків не вибудовує інкасаторське напрямок як бізнес?

Не бачать перспективи і вигоди. Але не варто акцентувати увагу тільки на інкасації, що включає авто або інші засоби обробки і переміщення грошового потоку. Більш перспективна робота на грошовому ринку з управління готівкою, де інкасація - окремий сегмент. Нещодавно, наприклад, заступник голови «Ощадбанку» озвучив заробіток структури за рік на рівні 200 млн. Грн. при парку автомобілів в 750 авто. Ми, до речі, за рік заробили 35 млн. Грн., Маючи парк в 40 авто. Тобто, у нас ефективність і прибутковість на одне авто в 3 рази вище. З початку 2016- го ми спрацювали ще на 30% ефективніше, отримавши за 3 місяці 11 млн. Грн. При збереженні тренду, підсумок по році перевищить 40 млн. Грн., Що на 5 млн. Грн. більше минулорічної цифри. І це без істотних інвестицій, розширення автопарку або освоєння інших регіонів.

За рахунок чого вдалося домогтися таких результатів?

Підрозділ інкасації в Unison Bank створювалося з прицілом на отримання прибутку. Банк має унікальну модель побудови цього бізнесу, орієнтовану на клієнта. Ми працюємо 24 години на добу, а не 8-10 годин, як інші, 7 днів на тиждень, маємо новітню техніку, надаємо ряд послуг, які на ринку представлені обмежена, як наприклад, аутсорсинг для фінансових компаній і банків. У нашому клієнтському портфелі близько 65 банків і 100 компаній-юридичних осіб.

Скільки точок треба обслуговувати, щоб працювати без збитків?

На маршруті має бути не менше 50 точок, щоб окупити прямі витрати на інкасацію.

Наскільки наявність власної інкасаторської служби витратна для банку?

Це інвестиційно-витратний бізнес, якщо говорити про інкасацію саме як про бізнес. НБУ обгрунтовано виписав високі вимоги по технічному оснащенню для перевезення цінностей, виконання яких є обов'язковим. А це не дешево. Наприклад, ми набували новітні спец контейнери і кейси вартістю по $ 5 тис. Кожне для захисту готівки при несанкціонованому вилучення валізи з готівкою. Чи не кожен банк може собі це дозволити. Не бачу доцільності заходити з інкасацією в клієнтський сегмент з інвестиціями менше $ 2 млн. Інакше бізнес-модель не побудувати. Якщо обслуговувати свої відділення, то в залежності від мережі установи, можна починати роботу з 2-4 авто. Але на цьому не заробиш.

Що потрібно змінити на законодавчому рівні, щоб стимулювати розвиток офіційного ринку інкасаторських послуг?

Від законодавців чекаємо тільки рішень, що забезпечують конкурентні умови на ринку, щоб на ньому могли працювати не тільки банки, але і компанії-юридичні особи. Вони зможуть надати сервіс та обслуговування іншого рівня. Тоді буде справжня конкуренція. Як можна конкурувати з державними банками, які на законодавчому рівні отримали право супроводу авто без послуг сторонніх охоронних організацій. Наприклад, собівартість перевезення коштів для «Ощадбанку» спочатку нижче, ніж для банків-конкурентів. За минулий рік ми, зокрема, витратили на супроводжуючих осіб з вогнепальною зброєю при інкасації більше 0,5 млн. Грн.

Яка загальна статистика по доходах інкасації в Україні?

Важко вивести загальну цифру через відсутність єдиної методики підрахунку. Але є статистика по частці ринку банків-інкасаторів. Наша частка становить приблизно 5% з перевезень, незважаючи на порівняно невеликий автопарк. Але наша мета - подвоїти цей показник у 2017 році за рахунок розвитку мережі банку по всій Україні, яка вкрай важлива для інкасації та залучення великих мережевих клієнтів.

Які клієнти вам цікаві?

Всім цікаві ринки і клієнти, які генерують великий грошовий потік, особливо, якщо банк займається і інкасацією, управлінням, і реалізацією готівкової гривні. Тоді, він може дозволити собі «грати» тарифами на послуги інкасації, розуміючи, що заробить на продажі і розміщенні готівки. Якщо взяти аутсорсинг, то ефективна ставка розміщення готівки коливається в районі 55-70% річних. Ця прибутковість менше ризикова, ніж при кредитуванні. Так, є ризики по переміщенню готівки, але ми все страхуємо.

Останнім часом почастішали випадки нападу на інкасаторські машини, що робить Unison Bank?

Так. Деякі банки навіть відмовилися від міжміських перевезень. Ми ще не закриваємо цей напрямок і можемо з Києва виїхати в будь-яке місто. До охорони підходимо серйозно: все машини 3-ого класу оснащеності, з GPS- навігацією і відстеженням кожного маршруту в реальному режимі. Крім того, всі страхуємо: цінності, авто, співробітників. Суми страховки не можу Вам розкрити, тому що по цій цифрі можна прорахувати обсяг перевезених коштів, а це конфіденційна інформація.

У скільки обійдеться інкасація 1 точки в місяць?

Середній тариф за точку інкасації становить від 1 тис. Грн. до 3-6 тис. грн. в місяць. Ціна залежить від різних чинників: часу доби, маршруту руху. Якщо клієнт потрапляє в режим роботи якогось маршруту, то витрати на інкасацію цієї точки будуть мінімальні. Є клієнти, які замовляють нічну інкасацію, наприклад, на 4 ранку. Індивідуальне обслуговування прораховується за окремим тарифом.

Як формуються тарифи?

Є тарифи на інкасацію, перерахування грошей, перерахунок перевезеної готівки. Цінова політика багато в чому буде залежати від попиту і виду обраних послуг. Приклад: багато компаній зацікавлені в зарахуванні виручки тільки на рахунки відкритих в інших банках, ми зараховуємо виручку за бажанням клієнта. Плюс ми проводимо зарахування не просто день в день, а за часом, необхідному клієнту. Можемо навіть кредитувати замовника. Заздалегідь обумовивши про яку суму йтиметься, проводимо безготівковий платіж ще до того, що привіз грошей в банк. Це все різні види послуг з різною вартістю обслуговування. Поки наші тарифи стабільні, хоча ряд банків з початку року вже підвищили їх на 20-30%.

А чи можна розраховувати на знижки?

Можуть бути акції, що передбачають зниження тарифу до 50%. Ми, наприклад, можемо на місяць запропонувати навіть безкоштовне обслуговування, якщо розуміємо значущість клієнта. Але масштабних акцій ще не проводили. Вони можливі, коли будемо представлені в усіх регіонах. Наприклад, найближчим часом плануємо почати роботу в Полтаві та Вінниці.

Що нового зможе запропонувати ринок в 2016 році?

З 2016-му ми хочемо впровадити таку послугу як онлайн інкасація для своїх клієнтів, коли ваша виручка автоматично потрапляє на рахунки банку. Ринок досить інноваційний і в світі вже застосовується багато технологій, які ми плануємо впроваджувати найближчим часом. Розвиватися є куди, повірте.

Як буде розвиватися ринок в найближчій перспективі?

Перший бренд - аутсорсинг. Все більше компаній будуть на нього переходити. Першими з банківської сфери аутсорсинг оцінили банки з іноземним капіталом. Ми, зокрема, обслуговуємо банк з німецькими інвестиціями, який не тільки всі продажі переміщує в зону самообслуговування, але і користується послугами аутсорсингу нашого банку навіть в частині формування файлів-звітності в НБУ. Вони відмовилися від непрофільних функцій, оптимізували орендовані площі, не витрачають гроші на дорогу техніку для перерахунку і перевозу готівки.

Це розумно, так що тенденція буде розвиватися. Особливо коли НБУ надасть право роботи з готівкою не тільки банкам, і на ринок вийдуть аутсорсингові компаніі.Вторая важлива тенденція - компанії переходитимуть на обслуговування в офіційний сегмент з перевезення готівки, особливо на тлі загострення криміногенної ситуації та зростання обсягу неврахованого зброї в країні.

Адже банк дає 100% -ву гарантію безпеки перевезених цінностей всього за ту ж 1 тис. Грн. з точки інкасації в місяць, і це вигідно. Наприклад, один з наших клієнтів отримав компенсацію за всіма договорами при втраті частини автопарку в Луганську

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%