Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти розповіли як можуть подешевшати ліки в Україні

Четвер, 21 квітня 2016 15:39

Яка готується скасування реєстрації імпортних ліків здешевить їх всього на 5%, і то не відразу. Про це повідомляє УБР.

Українцям знову обіцяють дешеві ліки. Не встиг новий Кабмін приступити до своїх обов'язків, як Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці в Фейсбук заявив:

«Своїм першим рішенням уряд зробив крок до впровадження в Україні спрощеного механізму реєстрації ліків. Зокрема, щойно прийняте рішення Кабміну стосується лікарських засобів, які вже пройшли сертифікацію в США, країнах ЄС, Швейцарії, Японії, Канаді, Австралії. Ми довіряємо експертизі цих країн і не бачимо необхідності проводити тривалу експертизу в Україні ».

На думку прем'єра, це має сприяти зниженню цін на імпортні препарати в українських аптеках.

Не виключено, що наступним етапом боротьби глави уряду з дорогими ліками стануть рейди по аптеках, які, до речі, свого часу добряче підняли рейтинги екс-прем'єра часів Януковича Миколи Азарова (зворушливі фото Миколи Яновича в аптечній черзі в оточенні пенсіонерів розплакалися не одну бабусю) .

відкладений ефект

Втім, як вдалося з'ясувати UBR.ua, до реального здешевлення медикаментів, якщо воно і буде, ще далеко. По-перше, прем'єр явно поспішив відзвітувати про успіхи в боротьбі з дорогими ліками.

Насправді, мова поки йде не про прийнятій постанові Кабміну, а всього лише про законопроект, який дійсно був поданий Володимиром Гройсманом в парламент 20 квітня цього року.

Він передбачає скасування реєстрації та перереєстрації препаратів, що поставляються до нас з Японії, США, Австралії, ЄС, Канади, тобто, країн, де працює жорстка система контролю якості фармацевтичної продукції.

По-друге, цей законопроект ще можуть і не прийняти, так як в Раді досить сильні позиції українських виробників, яким зміцнення позицій конкурентів явно ні до чого.

По-третє, як повідомив UBR.ua президент Європейської бізнес-асоціації та глава компанії Astellas в Україні Кшиштоф Седлецький, сама ідея скасування реєстрації імпортних ліків належить не Гройсману.

«Ми працювали над цим законопроектом майже два роки. Сама процедура реєстрації в Україні більш лояльна, ніж, скажімо, в Росії або інших країнах СНД, але вона все ж бюрократична - на отримання всіх дозволів йшли місяці », - розповів Седлецький. Але ось великого зниження цін на препарати після скасування реєстрації він не прогнозує.

«Вартість впаде максимум на 5% і то не відразу», - говорить він.

За словами експерта, імпортні ліки у нас будуть залишатися дорогими через слабку національної валюти, високих темпів інфляції і відсутності державної системи реімбурсації (компенсації пацієнту витрат на препарати з бюджету).

Втім, представник громадської організації "Медичний контроль" Ігор Щедрін вважає, що може погіршитися якість імпортних препаратів. Адже, за його словами, в тих же США, Європі чи Японії існують різні вимоги до ліків, які виробляються для внутрішнього ринку і для "третіх країн", до яких відноситься і Україна. Кшиштоф Седлецький цю інформацію спростовує, стверджуючи, що критерії однакові для всіх.

Як уже писав UBR.ua, за даними останнього дослідження PharmXplorer / «Фармстандарт» компанії «Proxima Research» за лютий 2016р, на частку українських фармацевтів зараз доводиться 76,5% ринку в натуральному вираженні і 42,9% в грошовому.

Для порівняння: в 2015 р цифри склали 75,4% і 38,6% відповідно. А кілька років тому нашим фармацевтам належало лише трохи більше половини ринку. У минулому році середньостатистична упаковка імпортних ліків зросла в ціні на 83,2% (майже до 100 грн.), А українських - на 42,7% (до 20 грн.). Правда, в цьому році наші перегнали імпортерів: їхня продукція подорожчала відразу на 33,6%, а у постачальників закордонних препаратів розцінки зросли лише на 19%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%