Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк хоче ввести нові засоби для надання кредитів

Середа, 04 травня 2016 12:13

Національний банк пропонує банківського співтовариства, професійним асоціаціям, Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності, і профільним відомствам, провести обговорення і сформувати консолідовану позицію щодо законодавчого врегулювання питання залучення коштів клієнтів в інтересах третіх осіб шляхом використання для цього інструменту довірчого управління і надання консультаційних послуг з пошуку потенційних позичальників - фізичних осіб.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

«Онлайн-сервіси з взаємного кредитування фізичних осіб, а також платформи зі збору фінансування для підприємств, знайшли широкий розвиток в світі. На сьогодні світовий обсяг такого кредитування оцінюється в 64 млрд дол., А в 2020 році, за оцінками аналітиків Morgan Stanley, може досягти 300 млрд дол. », - Зазначила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.

Однак, на її думку, такі інвестиції є більш ризиковими в порівнянні з банківськими вкладами, враховуючи те, що немає державної гарантії повернення коштів, а також з-за більш ризикового підходу до вибору позичальників (які не в змозі залучити кошти за меншу плату у банків ).

Деякі банки України також почали використовувати інструмент P2P кредитування, пропонуючи більш високу прибутковість (в середньому + 5% річних від базових ставок за вкладами). Це дозволило зацікавити велику кількість клієнтів і станом на 1 квітня 2016 року їх обсяг оцінюється в 1,5 млрд грн., В т.ч. приріст 0,6 млрд грн. в березні 2016 року.

У той же час, як відомо, P2P кредитування не підпадає під дію Закону України «Про банки і банківську діяльність» і не регулюється ні Національним банком, ні іншими регуляторами фінансового ринку.

Без належного регулювання зазначена діяльність банків несе істотні ризики через відсутність відповідальності посередників, а також відсутності забезпечення таких вкладів з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Крім цього, є ризики інвестування коштів в кредити позичальників, кредитний ризик яких визначається політикою самих банків і не регулюється Національним банком.

«Національний банк вітає появу нових сучасних інструментів, проте вони повинні бути прозорими, із зваженими ризиками та врегульовані законодавчо. Тому, ми пропонуємо експертному співтовариству знайти консолідоване рішення для роботи з P2P кредитуванням, яке не створить перешкод для розвитку, але захистить їх клієнтів », - підкреслила Катерина Рожкова.

Для довідки: P2P (Peer-to-Peer) кредитування - це спосіб запозичення коштів між особами, які не пов'язані між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо). Зазвичай позики надаються за допомогою онлайн-платформ посередників, які беруть комісію за надання позик і інструментів перевірки кредитоспроможності.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%