Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкіри: що буде з курсом долара після скасування обмежень Нацбанку

Середа, 11 травня 2016 11:34

У найближчі дні від міжбанку чекають коливань в рамках 25,10-25,40 грн ./$ Про це повідомляє УБР.

Подорожчання безготівкового долара з п’ятничного значення 25,16 грн ./$ до сьогоднішнього 25,19 грн ./$ викликано млявістю торгів і невеликими обсягами операцій на міжбанку.

«При цьому важливо відзначити, що коригування на безготівковому ринку 10 травня відбулось без втручання регулятора. Тобто обсягів які надходять на внутрішні ринки валютної виручки цілком достатньо для того, щоб задовольнити навіть відкладений попит. Зростанню обсягів валюти на міжбанку сприяють традиційні сезонні бізнес-фактори, зокрема, активний експортний сезон у основних підприємств української економіки », - прокоментував UBR.ua ситуацію директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Скромні торги підтверджуються середньостатистичною нацбанківською статистикою: у вівторок їх обсяг склав $ 279,75 млн. При 397 угодах. З числа продавців долара скарбники виділяли Приватбанк, ПУМБ і Альфа-Банк, а з покупців - Креді Агріколь Банк, ВТБ Банк і Райффайзен Банк Аваль.

«Необхідності виходу Нацбанку на ринок сьогодні не було. Учасники наші баланс самостійно », - запевнив UBR.ua провідний експерт сектора продажу казначейських продуктів ОТП Банку В'ячеслав Озеров.

Що дасть скасування обмежень

Завтрашні торги стануть першими після вступу в силу пом'якшених правил торгів на міжбанку - постанови Нацбанку №308, затвердженого чиновниками в кінці квітня. З документа фінансисти виділяли два нововведення. По-перше, іноземним інвесторам дозволили не продавати в обов'язковому порядку 75% валюти, заводиться в Україні, поряд з усіма іншими експортерами. До того ж імпортерам дозволяється на день раніше купувати валюту після внесення гривневого еквівалента на спецрахунок.

«З 11 травня купівля іноземної валюти відбуватиметься з третього операційного дня (режим Т + 2). Аналогічним чином змінено термін і для операцій з перерахування коштів в гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів », - уточнила нам начальник управління банківських послуг Мегабанку Олени Пономаренко.

Втім, масштабної реакції на видозмінені правила торгів фінансисти завтра не чекають. «Вважаємо, що нововведення не сильно відіб'ються на міжбанку в короткостроковій перспективі. На ринку зараз надлишок пропозиції валюти. Єдиним фактором, який може мати короткостроковий вплив на ринок - це те, що в один день на ринок вийде подвійний попит, оскільки «накладуться» заявки », - зазначив UBR.ua директор по неторгових операціях казначейства VTB Bank (Україна) Ігор Гах.

Але разом з попитом минулого тижня з'явиться і пропозиція. «Все заявки, подані 5 і 6 травня, будуть підтверджені НБУ 11 травня. Однак це не зробить тиску на гривню, оскільки через вихідного дня 9 травня, саме 11 травня на ринок вийде двухдневноепредложеніе валюти, що нівелює підвищений попит », - впевнений В'ячеслав Озеров.

Хоча і є невелика надія на те, що попит завтра буде все-таки поступатися пропозицією. «Швидше за все, торги будуть стартувати також, як і сьогодні в рамках 25,15-25,20 грн ./$, і будуть досить спокійними. Помітну активізацію валютного попиту, думаю, побачимо лише до четверга-п'ятниці », - спрогнозував начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Поруч знаходиться оцінка Ігоря Гаха: «Ми вважаємо, що на цьому тижні торги на міжбанківському ринку будуть проходити в коридорі 25,10-25,30 грн ./$. Готівковий ринок швидше залишиться на місці або підвищиться на 5-10 копійок, ніж знизиться ». Середня ціна долара на продажу на чорному ринку становила увечері 10 травня 25,19 грн ./$, а на покупку - 25,07 грн ./$.

Найширший прогноз по міжбанку видав Олег Курінний - 25,10-25,40 грн ./$.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%