Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що Україна вигадала від вільної торгівлі з Євросоюзом

Четвер, 19 травня 2016 13:36

Експорт України в ЄС зріс на 1,3%, але при цьому загальний експорт впав на 13%. Про це повідомляє УБР.

За січень-квітень 2016 року експорт України в ЄС зріс на 1,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Можна було б це назвати ефектом від початку запуску зони вільної торгівлі з Євросоюзом, про яку так багато говорили в минулому і на початку цього року. Але це не так.

Адже якщо порівняти експорт України в ЄС за січень-квітень 2016 з аналогічним періодом 2013 року, то фіксується не зростання експорту, а падіння на 29%. Виходить, що поки Україна не підписувала угоди про асоціацію з Європою і не мала зону вільної торгівлі з Євросоюзом, то вони більше торгували, ніж зараз. Парадокс? Абсурд? Швидше закономірність.

Угода про асоціацію з ЄС не означає, що ЄС зобов'язаний закривати свої заводи і купувати тільки українські товари. Конкуренцію ніхто не відміняв. І дійсно, угода про асоціацію розширює методи співпраці між Україною і Європою, але нашому бізнесу доведеться ще багато і часто працювати ліктями, щоб отримати вигоду від асоціацію та ЗВТ. Поки що український бізнес програє торгові битви з європейськими компаніями.

Якщо уважно подивитися на структуру експорту України в ЄС, то сильно помітно, що Старий Світ купує в основному в нашій країні сировину, чавун, зерно, руду і лісоматеріали. Це головні статті нашого експорту.

При цьому найголовнішим торговельним партнером України в Євросоюзі традиційно є Польща, яка дійсно багато купує нашої залізної руди і лісоматеріалів, але зате продає нам готову продукцію машинобудування. І дуже хоче активніше продавати продукти харчування в Україні.

Другим торговельним партнером по значущості для нашої країни виступає Італія. Вона як раз багато купує, або точніше купувала чавуну і феросплавів. Але зараз Італія зменшила обсяги закупівлі товарів в Україні, так як попит на метал падає у всьому світі.

Третій наш торговий партнер з ЄС за значимістю, це Німеччина. Ось тут більш різноманітний асортимент українського експорту. Наша країна поставляє в ФРН підшипники і електропроводи, напівфабрикати чорних металів і одяг. Точніше Україна шиє за давальницькими схемами для німецьких компаній одяг. Ось саме такого роду виробнича кооперація, яка побудована на давальницьких схемах, це наше майбутнє в складі асоціації з ЄС. Купувати готову українську продукцію ЄС не збирається, у неї надлишок своєї продукції, а ось використовувати дешеву робочу силу для давальницьких схем виробничої кооперації, Євросоюз дуже навіть зацікавлений. В деякій мірі це вигідно і нам, тим більше, після втрати російського ринку збуту.

За період січень-квітень 2016 року експорт українських товарів до Росії впав на 38% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але, не дивлячись навіть на таке велике падіння, поки що РФ займає перше місце серед країн-покупців нашої продукції з показником 8,5% експортного ринку України.

Але Росії на п'яти наступає Китай. Зараз на нього припадає близько 8% всього українського експорту. Тим більше що останнім часом експорт України до Китаю росте, в основному за рахунок продажу залізної руди і кукурудзи. Третьою країною, яка найбільше купує українських товарів, виступає Єгипет з показником 6,5% експорту України. І тільки четверте місце займає Польща, але вже на п'ятому місці Туреччина, а далі йдуть Італія та Індія.

Незважаючи на те, що угода про асоціацію Україна підписала з ЄС, зростання експорту якраз спостерігається не в Євросоюзі, а в азіатські країни і Єгипет. Ось, хто зараз рятує наш експорт від неминучого краху після розриву ділових зв'язків з Росією. І, швидше за все, і далі вся надія України на Китай, Індію, Туреччину і Єгипет. Тільки вони можуть замінити нам ринок РФ і дозволити хоча б частково забезпечити себе валютою.

І наостанок, пару слів про те, чому ж торгує Україна. Тут все традиційно. Близько 19% експорту України за січень-квітень 2016 року, це чорні метали, на другому місці зерно з показником 18% експорту. І на третьому місці соняшникова олія, на яке припадає 12%. А де ж експорт літаків, про який так багато говорять деякі забавні українські експерти? Все це фантазії і Маніловщина. Для України було і залишається головними статтями експорту сировину, і ще раз сировину. На це і варто робити ставку українським експортерам.

Так, щоб не забувати. За січень-квітень 2016 року Україна купила імпортних товарів на $ 912 млн. Більше, ніж продала експортних товарів. Так що розмови про те, що девальвація гривні стимулює експорт і дає шанс на профіцитний зовнішню торгівлю так і залишилися міфом, як і багато інших міфи і вигадки, якими так славиться наша українська влада.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%