Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кого і на яких умовах погоджуються кредитувати українські банки

П'ятниця, 20 травня 2016 13:31

Фінансисти розповіли про свої підходи до фінансування корпоративного бізнесу. Про це повідомляє УБР.

Ознаки кредитування, які, здавалося б, намітилися на початку 2016 Р. не закріпилися. Якщо в першому кварталі обсяг розмір кредитного портфеля банківської системи зріс з 981,6 млн грн до 1017,9 млн. Грн., То вже за підсумками квітня він знову скотився вниз - до 991,6 млрд. Грн.

Кредитування загальмувалося як в роздробі, так і корпоративному сегменті. Хоча раніше показувало позитивну динаміку: головним чином, за рахунок одиничних кредитів, які видавали державні банки великим державним корпораціям (НАК "Нафтогаз", Укрзалізниця). А також реструктуризацій раніше наданих позик.

"Навіть за рахунок перекредитування складно показати зростання цифр. Є маса клієнтів у яких зависли гроші в банках з тимчасовою адміністрацією. Знаю одного щасливця, якому контрагенти повинні 120 млн грн., Але їх гроші підвисали в проблемних банках. Як він може працювати? Заліки провести не можна, до судів звертатися не має сенсу ", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Сьогодні, відзначають банкіри, багато переговори щодо повернення старих боргів або перекредитування закінчуються проханнями клієнтів про допомогу в вилучення грошей з якогось іншого банку. Тільки після цього вони готові продовжувати обговорення щодо погашення або нових позиках.

Застави більше не важливі

Загальна кредитна картина, станом на травень 2016 ого, не змінилася: гроші для кредитування у банків є, потреба клієнтів кредитах присутній. А стимули для активізації кредитування навіть посилилися після того, як НБУ звузив можливості заробітку на його сертифікатах. Але і страх потрапити на новий неякісний актив, особливо по великих позиках, у фінансистів теж нікуди не подівся.

"Банки боялися кредитувати і бояться зараз. Але логіка бізнесу змушує відновити активний пошук нових позичальників. Шукаємо баланс між бажанням знову розміщувати гроші і страхом їх втратити. І цей баланс підштовхує до дуже виборчому підходу", - констатував UBR.ua голова правління ПАТ "Комерційний індустріальний банк "Вадим Березовик.

Вибірковість не стосується тільки старих клієнтів. Їх тривале співробітництво, зрозумілі принципи ведення бізнесу та прогнозована платіжна дисципліна дозволяє розраховувати навіть на поступки банків.

"Не дивлячись на високу ціну залучених ресурсів, ми готові запропонувати таким клієнтам ставку, яка буде для нього не просто посильної. По такому клієнтові банк, як правило, готовий навіть недоотримати прибуток, пропонуючи більш вигідні умови", -зазначила UBR.ua голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко.

Але щоб сьогодні видати кредит новим позичальникам, загальний портрет яких банки малюють як сверхзакредітованних суб'єктів, одержувач грошей повинен обов'язково мати кредитну історію, прозору бізнес-модель і якісний заставу. Відсутність будь-якої зі складових автоматично знижує ймовірність задоволення кредитної заявки.

"Раніше заставу вважався гарною страховкою. Сьогодні справа не тільки в заставах, а в платоспроможності клієнта і його порядності. Застави нічого не гарантують при нашій судовій системі. Оцінка клієнта - дуже складний процес. Скажу так - повинен прийти людина, якій ми зможемо дати кредит ", - сказав UBR.ua директор департаменту управління роздрібними ризиками Промінвестбанку Артем Скорупіч.

Бажання банків розуміти, як може повести себе позичальник при нестандартних ситуаціях, перевело для них вимога наявності кредитної історії, як такої, з розряду однієї з вимог до категорії вагомих аргумент для кредитування. Фінансисти готові говорити не просто з "чистим" клієнтом, а з тими, хто вже c ними співпрацював.

"Ми не видаємо кредити компаніям, у яких немає кредитної історії. Якщо бачимо, що клієнт в найбільш складні 2008 -2009 роки намагався гасити, будемо працювати", - уточнив Вадим Березовик.

"В кризи 2008 і 2013 років, негативна кредитна історія могла скластися навіть у добросовісних позичальників. Тому заявки розглядаємо індивідуально і можемо видати кредит навіть клієнтам, яким раніше, відразу б відмовили", - озвучив позицію Банку Михайлівський його голова правління Ігор Дорошенко.

У той же час, голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко відзначила готовність банку кредитувати нових клієнтів в разі надання останніми бізнес-моделі, а також переведення в банк грошових потоків. Готовність комплексного обслуговування в банку, як критерій відбору позичальника, зазначив і заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Віталій Палюра.

Ще банкір зазначив такий фактор, як готовність власника бізнесу поручитися за кредит своєї компанії. "Це говорить про те, що власник дійсно планує погашати кредит", - додав банкір.

Гроші на рік

Найбільш "благонадійними" і бажаними позичальниками для банків сьогодні є АПК, IT-індустрія, сфера послуг і торгівлі - все, хто генерують прибуток навіть під час кризи. На кредитування інвестпроектів фінустанови практично не йдуть. Найбільш поширеним варіантом залишається кредитування до 1 року - овердрафти і лінії на поповнення оборотних коштів.

"У нашому банку кредит на поповнення оборотних коштів для представників МСБ можна оформити без застави, надавши в якості забезпечення лише поручительство власників бізнесу. Аналіз проводиться на підставі документації компанії. Що стосується процентних ставок, то говорити про загальноринковий тренді - не зовсім коректно. Як правило , вони розглядаються індивідуально для кожного клієнта ", - сказав Віталій Палюра.

"Кредитуємо сегмент МСБ тільки в частині видачі беззаставних кредитів для підприємців. Продукт затребуваний так як у цієї цільової аудиторії часто немає ліквідної застави для забезпечення. Додатковий плюс - відсутність витрат і часу на оцінку застави, нотаріальне оформлення і страхування. Заставні кредити в нашій лінійці відсутні ", - додав заступник голови банку Михайлівський.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%