Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкіри: чому знову впав долар і що буде завтра

Вівторок, 14 червня 2016 11:38

У вівторок фінансисти чекають старту міжбанківських торгів в рамках 24,85-24,95 грн ./$. Про це повідомляє УБР.

Безготівковий курс долара різко обвалили на початку тижня - на 12 копійок.

"13 травня міжбанк закрився в рамках 24,87-24,90 грн ./$ (проти 24,99-25,02 грн ./$ 10 червня). Валютний курс просідав навіть після валютного аукціону Нацбанку, який сьогодні викупив не весь надлишок долара з ринку. Багато хто розраховував навіть на другий аукціон, але його так і не призначили. тому гривня зміцнилася достатньо істотно ", - пояснив UBR.ua ситуацію начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Досить активно валютні котирування сьогодні просідали і в першій половині дня.

"Учасники ринку відкрили торги на рівні 24,97-25,03 грн ./$, однак уже незабаром, зі збільшенням пропозиції іноземної валюти на ринку, котирування почали своє зниження. До 11:00 вони встановилися на 24,96-25 , 0 грн ./$. Близько 12:00 Національний банк оголосив про проведення валютного аукціону з купівлі долара загальним обсягом до $ 50 млн, курс відсікання становив 24,97 грн ./$, а середньозважений - 24,9689 грн ./$ ", - розповіла UBR.ua замдиректора департаменту казначейства Піреус банку Анна Волуйчак.

У підсумку регулятор викупив зовсім небагато: $ 13,8 млн. Із запропонованих $ 32 млн. Власне тому і виник валютний профіцит - багато хто виявив бажання дорого збути валюту НБУ, а той відмовився переплачувати.

"Багато продавців валюти поскупилися сьогодні, і вказали в заявках на аукціон НБУ високий курс, який не зацікавив Нацбанк. Як наслідок, після оголошення результатів аукціону на ринку знову" забігали "продавці з великими продажами, на тлі чого до завершення торгів гривня змогла зміцнитися" , - зазначив UBR.ua начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

Найцікавіше, що гігантської хвилі доларових продажу сьогодні не спостерігалося. Навіть навпаки, пропозиція скоротилася: якщо в минулий понеділок на міжбанку наторгували на $ 366,29 млн., То сьогодні лише на $ 243,03 млн. Проблема виявилася в мінімальному попиті на валюту. Очікувалося, що вона буде вирішуватися за рахунок дозволу на висновок дивідендів, яке вступило з 13 червня. Однак на практиці воно ще не запрацювало.

"За нашими спостереженнями, більш менш, великі дивідендні покупки валюти, які зможуть відбитися на курсі гривні, почнуться ближче до кінця поточного місяця. На даний момент клієнти готуються до цього процесу: планують графіки покупки, чекають повернення гривневої ліквідності з депозитних рахунків і від погашення депозитних сертифікатів. Оскільки очікуваний обсяг 5-10 млн доларів в день, то ми не вважаємо, що ці операції зможуть істотно вплинути на розстановку сил на ринку ", - розповів Верхградський.

У той же час фінансисти вже розповідають про проблеми, що виникають у їх клієнтів з отриманням потрібних для виведення дивідендів документів. Один з них - це податкова довідка про відсутність у компанії заборгованості з податків і зборів. Однак, як запевняють на підприємствах, ГФС відмовляється видавати цей документ до покупки валюти. І виникає кругова проблема, адже Нацбанк не дозволяє виходити на ринок і купувати ВКВ без довідки.

Банкіри розраховує, що Нацбанк зможе вирішити проблему своїм додатковим роз'ясненням. І продовжують наполягати на тому, що в цілому не чекають довгострокових курсових перекосів на валютному ринку через пом'якшення валютних обмежень, які були заявлені на минулому тижні.

"Оскільки через зростання валютної виручки металургів і виробників соняшникової олії, а також сезонного зниження попиту на валюту від імпортерів у зв'язку із закінченням опалювального сезону зараз, зараз на валютному ринку склалася досить сприятлива ситуація для скасування валютних обмежень. Вона найближчим рік не відіб'ється на курсі. Він залишатися в районі 25 гривень за долар ", - сказав UBR.ua аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.

Хоча директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний допускає невелике подорожчання долара. "У більш віддаленій перспективі ми допускаємо зміни ситуації на міжбанку в сторону невеликого зміцнення долара. Основна причина цього - норма щодо репатріації дивідендів за 2014-2015 роки. При цьому, ми розуміємо, що вона важлива для пом'якшення інвестиційного клімату в країні", - сказав він UBR.ua.

У короткостроковій же перспективі фінансисти чекають просідань курсу і нижче психологічної позначки в 25 грн ./$.

"Завтра безготівкові торги, швидше за все, будуть стартувати в рамках 24,85-24,95 грн ./$", - спрогнозував Юрій Гриненко. Схожу оцінку видав і Станіслав Верхградський: "Завтра очікуємо відкриття торгів в діапазоні 24,90-24,95 грн ./$. Розвиток ситуації на міжбанку, на наш погляд, повністю" в руках Нацбанку ".

Що до готівкового ринку, то його курси як залежали від міжбанку, так і продовжать залежати.

"Готівковий курс валюти на чорному ринку в черговий раз продемонстрував зв'язок з ринком форекс і опустився слідом за ним до позначки 24,80-24,99 грн ./$. До кінця дня покупка відрегулювати до середнього рівня покупки долара в касах банку - 24, 92 грн ./$. надалі ринок готівкової валюти буде також тісно пов'язаний з форексом і його кореляція і буде залежати від настрою міжбанківського ринку. також в боротьбу включаються банки, які оперативно зможуть реагувати на зміни ринку протягом дня зміною курсу в касі ", - підсумував Верхградський.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%