Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк пояснив поточний стан економіки України

Четвер, 23 червня 2016 11:04

Чиновники детально розписали, чому не виконані їх прогнози. Про це повідомляє УБР.

Нацбанк пояснив поточний рівень зростання ВВП країни. Поточний рівень зростання економіки країни не зміг і близько наблизитися до прогнозного показника НБУ, вказаною в інфляційному звіті регулятора: центробанк очікував виходу на 0,8%, а Держстат недавно повідомив, що ВВП України приріс лише на 0,1%.

Нацбанківці запевняють, що вся справа не їх невмінні аналізувати поточні макроекономічні чинники, а в тимчасових факторах, які впливали на нашу економіку. Один з них, за версією центробанку, - транзитні обмеження Російської Федерації, що діяли в січні-лютому.

Ще виконати розрахункові показники НБУ завадила погода.

"Внаслідок несприятливих погодних умов, які панували в січні, загальмувалися будівельні роботи, а також було обмежено транспортні перевезення. У першій половині кварталу все ще зберігалися спадні тенденції на світових сировинних ринках. Хоча вже в другій половині кварталу економічне середовище істотно покращився, як і ділові очікування, однак попередні негативні процеси вплинули на результат всього кварталу ", - наголошується в повідомленні прес-служби Нацбанку.

У ньому також наголошується, що відхилення від прогнозу регулятора пояснюється в основному розвитком подій в секторах послуг, за якими відсутня публікація даних з високою частотою. Зокрема, істотно впала валова додана вартість у фінансовій та страховій діяльності (на 32,0%).

"Крім того, відновилося зниження в секторах освіти та охорони здоров'я. У той же час передбачувано зросла валова додана вартість за секторами, щомісячні дані випуску яких є основою для прогнозів НБУ. Зокрема, відновилося зростання в промисловості і торгівлі, продовжилося зростання в будівництві та транспорті , а також сповільнилося падіння в сільському господарстві ", - стверджують у Нацбанку.

Там також запевняють, що основними драйверами зростання ВВП України в річному вимірі залишалися інвестиції і чистий експорт.

Зростання валового нагромадження основного капіталу прискорився до 4,2% (рік до року). Зниження експорту сповільнилося, хоча і незначно: до 3,8% у порівнянні з 5,8% в IV кварталі 2015 г. Однак істотно сповільнилося падіння імпорту - до 7,2% в порівнянні з 17,3% в IV кварталі 2015 р

Нацбанківці запевняють, що цьому сприяла відміна додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року і реалізація відкладеного попиту, накопиченого перед відповідними митними послабленнями. Як наслідок, позитивний внесок чистого експорту в зміна реального ВВП в I кварталі знизився (до 2,5).

Згідно з даними НБУ, споживання державного сектора, яке істотно збільшилася в IV квартал 2015 року, в перші три місяці поточного року було майже незмінним в річному вимірі (+ 0,1%). Також споживання домогосподарств в I кварталі все ще демонструвало падіння, хоча і нижчими темпами (2,2% в порівнянні з 13,0% в IV кварталі 2015).

"За оцінками Національного банку, позитивна зміна зовнішніх умов з кінця I кварталу, зокрема розблокування транзиту і зростання цін на світових сировинних ринках, повернула економіку на траєкторію відновлення, сформувалася в другому півріччі 2015 року. Про це свідчить як істотним поліпшенням ділових очікувань, так і фактичними даними по випуску в базових галузях економіки в квітні-травні 2016 року. Відповідно, прогноз НБУ щодо зростання реального ВВП на 1,1% в 2016 році залишається актуальним ", - резюмував регулятор.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%