Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що чекає на українську економіку восени

П'ятниця, 29 липня 2016 11:48

Якщо уряд ризикне включити друкарський верстат, то стагнацію змінить інфляція. Про це повідомляє UBR.

У другому півріччі економіка України перестала подавати позитивні сигнали. Економісти говорять про зміну тренда і пророкують важкі часи до кінця року. UBR.ua узагальнив передбачення експертів.

Зміна тренда

Фінансовий експерт, керівник проекту "Шлях до успіху" Андрій Блінов зазначає, що перші 6 місяців 2016 року були кращими для економіки України за останні два з половиною роки.

"Активізація зовнішнього попиту на наші товари дала промисловий ріст в 4% в річному вимірі. Зараз він сповільнився до 2%. Найбільш помітний він був в будівництві (+ 9%) і на транспорті (+ 6,6%)", - повідомив експерт .

Зростання світової кон'юнктури в 1 кв. 2016 р допоміг поліпшити макропоказники. Але вже починаючи з другого кварталу світові ринкі повернулися до спаду і це тут же відбилося на нашій зовнішній торгівлі.

Економічний експерт Всеволод Степанюк нагадує, що сальдо зовнішньої торгівлі України товарами за підсумками перших п'яти місяців 2016 р виявилося негативним, тобто імпорт перевищив експорт на $ 694 млн. Рік тому за той же період воно було позитивним ($ 42 млн).

За його словами, прогнозний показник торгового дефіциту за підсумками року складе $ 1,5 млрд. І його доведеться чимось покривати. Всеволод Степанюк також зазначає, що зараз головними постачальниками валюти для НБУ стали гроші гастарбайтерів і проїдання населенням заначок в валюті.

"В результаті, згідно з дослідженням НБУ, зараз 48% українських промисловців очікують зменшення замовлень. Причому більше половини з них пов'язують це з відсутністю ринків збуту і попиту, а ще третина - з браком фінансових ресурсів", - говорить Степанюк.

Керуючий партнер компанії "Capital Times" Ерік Найман вважає найбільш красномовним фактором погіршення ситуації в Україні падіння продажів бензину на 7,7% і дизпалива на 12,7% в червні 2016 року в порівнянні з тим же місяцем 2015.

"Скорочення закупівель газу, чому так радіє Кабмін, пов'язане, перш за все, з падінням темпів виробництва в промисловості", - пояснив він.

Один з тривожних сигналів - зростання заборгованості по зарплатах в червні відразу на 5%. Тобто промисловість не може оплачувати своєчасно працю працівників.

Чого чекати

Навіть при майже повній відсутності закупівель газу і мінімальному імпорті вугілля торговий баланс України негативний. Але опалювальний сезон вже близько.

"Ми знаходимося на порозі масштабної енергетичної кризи, яка може перетворитися на кризу фінансову. Так як на закупівлю енергоносіїв нам знадобиться приблизно $ 2 млрд для проходження опалювального сезону та роботи промисловості в економному режимі", - запевнив Андрій Блінов.

У минулому році ми спожили 33 млрд кубів газу. Значить в цьому треба мінімум 30 млрд кубометрів купити. Це буде викривляти платіжний баланс і з серпня почнеться ослаблення гривні.

"Поки ринок знаходиться в рівновазі, хоча НБУ вже не може як раніше, скуповувати валюту за заниженим курсом", - говорить Андрій Блінов.

За словами Еріка Наймана, вже за наслідками червня видно спад в промисловості, що пізніше обернеться зростанням безробіття і подальшим падінням купівельної спроможності населення.

"В результаті економіка попадеться в пастку стагнації", - переконаний Ерік Найман.

За словами експерта, уряд може своїми діями погіршити ситуацію, почавши друкувати гроші. Так як експортні надходження падають, внутрішній ринок стагнує, а дефіцит бюджету стає все більше.

Ситуацію могла б врятувати черговий транш МВФ, який дасть "зелене світло" кредитами від інших міжнародних організацій на загальну суму близько $ 3 млрд. Однак надії на те, що в цьому році допомогу МВФ буде надано, тануть на очах.

"Ми втратили шанс взяти кредит. По суті недавній звіт МВФ - це крик душі про те, що Україна не виконала і що вона ще повинна зробити", - зазначив Ерік Найман.

Він прогнозує, що у вересні Фонд чекатиме рішень парламенту з питань бюджету та податкової реформи, в листопаді почнуться вибори в США. До грудня чекатимуть прийняття бюджету, в січні - інавгурація нового президента США. Тому реально рішення про виділення грошей може бути прийнято не раніше лютого наступного року.

"Судячи з усього, у Фонду існує величезна недовіра до економічної політики уряду. Там не розуміють, як Кабмін збирається покривати бюджетний дефіцит", - зауважив Андрій Блінов.

За його словами, претензії МВФ стосуються двох цифр: 145 млрд грн дефіциту Пенсійного фонду і 50 млрд грн на виплату субсидій в 2016 р (поки витрачено всього 18 млрд грн). На цьому тлі іноземним кредиторам абсолютно незрозумілий графік підвищення соціальних виплат, запропонований Кабміном.

Без грошей МВФ уряду буде дуже складно звести кінці з кінцями.

Загроза стагфляції

Спокуса включити друкарський верстат, щоб забезпечити закупівлі енергоносіїв до опалювального сезону і підвищення соціальних виплат може перетворити стагнацію в стагфляцию (падіння економіки при зростанні цін).

"Таке вже ми спостерігали в 90-е. Тому готуватися треба до гіршого, так як надії отримати гроші МВФ та інших міжнародних кредиторів немає", - вважає Ерік Найман.

За його словами, незначне підвищення обмінного курсу - це лише перший дзвіночок.

Масла у вогонь підкинуть підвищення комунальних тарифів. У липні статистика зафіксує сплеск інфляції за рахунок підвищення тарифів на гарячу воду і тепло. А у вересні буде підвищена вартість електроенергії і почнуть дорожчати овочі-фрукти.

"Далі запрацює фактор обмінного курсу, особливо якщо грошей МВФ ми не отримаємо. Може статися, що курс досягне і 30 грн / $", - вважає Андрій Блінов.

Уряд сподівається на хороший урожай і зростання експорту. Але зростання питомої ваги в експорті продукції АПК не збільшує надходжень при падінні загальних обсягів експорту.

Надії на розвиток економіки за рахунок виробництва для військових потреб зазнали краху. "Принаймні, цього не видно по макропоказниках", - говорить Андрій Блінов.

За словами Всеволода Степанюка, за підсумками року інфляція буде не менше 20%, а не 12% як прогнозує Кабмін. "При цьому зростання економіки буде практично на нулі", - переконаний Степанюк.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%