Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гроші МВФ вже надійшли в Україну: що буде з курсом долара?

П'ятниця, 16 вересня 2016 20:40

16 вересня на рахунок Національного банку України надійшов третій транш кредиту МВФ. Він склав 1 мільярд доларів. Про це повідомляє «Комсомольская правда» з посиланням на прес-службу Мінфіну.

«Отримання даного траншу дає можливість отримати 1 млрд доларів кредитних гарантій від США, 600 млн євро кредиту від ЄС та іншу підтримку від міжнародних партнерів», - повідомили в прес-службі НБУ.

У Мінфіні нагадали, що річна ставка по кредиту становить 3 відсотки річних. І хоча Україна тільки отримала третій транш, НБУ вже говорить про четвертий. Очікується, що він надійде в Україну до кінця 2016 року. Найближчим часом МВФ прийме меморандум, в якому будуть прописані умови виділення чергового кредиту.

Як транш МВФ вплине на курс гривні?

Старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб вважає, що транш опустить долар нижче 25 гривень.

«Гривня почала зміцнюватися до долара вже з минулої середи, причому на всіх сегментах валютного ринку одночасно. Так, за тиждень покупка/продаж готівкового долара знизилася з 26,4/26,8 до 26,0/26,4 грн., На міжбанку «американець» подешевшав з 26,8 до 26,2 грн., А офіційний курс долара , що встановлює НБУ, знизився за цей час з 26,85 до 26,33 грн, - говорить аналітик. - Найближчим часом варто очікувати, що на всіх сегментах ринку долар опуститься нижче позначки 26 грн., Після чого новину з третім траншем можна буде вважати повністю «відіграною», і подальша динаміка гривні буде залежати від зусиль, що вживаються владою, перспектив отримання наступних траншів програми МВФ, а також грошей Євросоюзу і гарантій США. Позитивний сценарій призведе до повернення національної валюти до рівнів 25 грн. за долар, негативний - до зростання курсу до 27 грн. до кінця року.»

Іншої думки дотримується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Він вважає, що гроші МВФ не мають ніякого відношення до курсу долара.

«З серпня 2015 МВФ нам кредити не давав, але курс гривні і девальвував і ревальвував, явно не помічаючи, що траншу немає, - підсумовує експерт. - Так що після нового траншу курс гривні може з однаковим успіхом як девальвувати до 30 грн за долар, так і ревальвувати до 24 грн. На курс гривні сам транш ніяк не впливає. Це швидше емоційний фактор - Україні дали кредит. Але, до речі, при цьому нагадали, що в наступному році потрібно буде віддати МВФ більше мільярда доларів.»

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%