Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дві третини українських банків скоро опиняться в числі порушників

Середа, 26 жовтня 2016 15:38

На початок 2017 року майже дві третини українських банків не будуть виконувати вимоги Нацбанку по капіталізації, пише UBR.

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, який НБУ днями розіслав по банківській системі: "Про внесення змін до Закону України" Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків "щодо вдосконалення процедур спрощеної капіталізації і реорганізації банків".

У листі центробанку №18-0005 / 87804, до якого додавався законопроект, повідомляється, що він 24 жовтня було розглянуто на засіданні робочої групи. І найближчим часом буде внесений на розгляд до Верховної Ради.

Тому регулятор закликав підопічних до 28 жовтня надати свої пропозиції до законопроекту.

Нагадаємо, що спочатку Нацбанк хотів підвищити вимоги до розміру мінімального капіталу фінустанов з нинішніх 120 млн. Грн. ще в цьому році. Однак на увазі складну економічну ситуацію в країні, а через відсутність спрощеного механізму для злиття / поглинання, реструктуризацій і націоналізації банків перенесення терміни нових вимог.

А саме, банкам дозволили збільшувати капітал до 200 млн. Грн. до 11 липня 2017 р до 300 млн. грн. - До 11 липня 2018 року, до 400 млн грн. - До 11 липня 2019 р до 450 млн грн. - Липня 2020 г. При цьому незмінним залишилася вимога до банків збільшити свої капітали до 500 млн. Грн до липня 2024 р

що запропонували

Розісланий НБУ законопроект спрощує процедуру і скорочує нормативні терміни капіталізації українських банків. А саме регулятор зобов'язується розглядати подані за спрощеною процедурою документи протягом 10 днів з моменту подачі повного пакету, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку на обробку документації відводиться 3 дні, а Антимонопольному комітету - 10 днів.

При цьому, згідно із законопроектом, договори про купівлю-продаж акцій повинні полягати протягом 2 днів після відповідного рішення про збільшення капіталу банку. Інвесторам же на повну оплату акцій відводиться до 5 робочих днів.

При цьому переважне право на покупку акцій надається учасникам банку, а нові інвестори розглядаються в другу чергу.

Спрощена процедура проведення зборів акціонерів передбачає:

до порядку денного загальних зборів включає лише питання про прийняття рішень, необхідних для проведення капіталізації;

банк не пізніше ніж за п'ять робочих днів до дати проведення загальних зборів надсилає кожному акціонеру письмове повідомлення про проведення загальних зборів та порядок денний, публікує їх в офіційному друкованому виданні НКЦПФР;

матеріали загальних зборів надаються для ознайомлення акціонерам на їх вимогу за місцем знаходження банку або за адресою, визначеною в повідомленні про проведення загальних зборів;

протокол загальних зборів складається не пізніше ніж на наступний день після закриття загальних зборів та підписується головою і секретарем загальних зборів.

Походження грошей, спрямованих на капіталізацію банку, перевіряється Нацбанком до початку спрощеної процедури капіталізації банку.

Якщо банку потрібно не тільки капіталізація, але і реструктуризація, то вона також може проводитися щодо даного законопроекту, в разі його прийняття ВР. В цьому випадку не застосовуються такі умови:

необхідності повідомлення всіх кредиторів банку про рішення загальних зборів про зменшення статутного капіталу банку / припинення банку в результаті реорганізації;

права кредиторів вимагати забезпечення виконання зобов'язань шляхом укладення договорів застави чи поруки, дострокового припинення або дострокового виконання зобов'язань та відшкодування збитків у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу банку / припинення банку в результаті реорганізації;

недопущення зменшення статутного капіталу банку при наявності заперечень кредиторів, учасників банку;

необхідності ліквідації банку, якщо розмір його статутного капіталу стає менше мінімального розміру статутного капіталу банку, визначений законом;

необхідності відшкодування збитків акціонерам-учасникам банку, пов'язаних зі зменшенням статутного капіталу банку;

обмеження по мінімальній номінальній вартості акції;

обов'язкового викупу акцій на вимогу учасників банку.

При цьому після реструктуризації в більшості випадків мінятиметься керівник банку. Оскільки законопроектом забороняється, щоб фінустанова очолювало особа, яка здійснювала керівництво протягом року до реструктуризації. А також людина, яка до року керував банком до введення в ньому тимчасової адміністрації або старту ліквідації.

Одним з видів реструктуризацій можуть стати об'єднання і злиття банків - законопроектом їх також дозволяється проводити за спрощеною процедурою. Для її запуску, фінансисти повинні подати в НБУ затверджений наглядової ради банку-учасників план такої реструктуризації.

При цьому центробанк може відмовити в затвердженні такого плану не тільки за стандартними причин (неправильній підготовці проекту реструктуризації, подачі не всіх документів), але ще за чотирма додатковими:

якщо структура власності хоча б одного з банків-учасників не відповідає вимогам щодо її прозорості;

якщо реорганізація шляхом злиття загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів;

якщо є достатні підстави вважати, що в результаті приєднання погіршиться фінансовий стан банку-правонаступника або він не буде виконувати економічні нормативи;

якщо розмір статутного капіталу банку-правонаступника не буде відповідати вимогам НБУ.

Відповідно до законопроекту, в разі злиття всі прості і привілейовані акції банку, приєднується, незалежно від класу, конвертуються в звичайні акції банку-правонаступника. За винятком тих акцій, які не підлягають конвертації.

Статутний капітал об'єднаного банку має дорівнювати сумі капіталів фінустанов, які зливаються. При цьому її розмір не може змінюватися до здійснення Нацбанком реєстрації.

Документом також описується спрощена система закриття банків з ініціативи його власників. Нацбанку відводиться до 5 днів на прийняття попереднього рішення за відповідним клопотанням і 10 діб - на остаточне рішення: воно має підкріплюватися рішенням зборів акціонерів. При цьому за закриття банку має проголосувати не менше двох третин акціонерів.

Банку можуть дозволити згорнути свою роботу, якщо на ньому не залишилося ніяких заборгованостей. У тому числі перед його вкладниками і кредиторами. Чи не дадуть самостійно закритися і тим банку, які НБУ збирався віднести до проблемних або неплатоспроможним.

Цікаво, що спрощена капіталізації банку, реорганізація, об'єднання та відкликання ліцензій, передбачені цим законопроектом, не можуть бути оскаржені в суді або скасовані рішенням якогось державного органу.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%