Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У питаннях економіки влада діє всупереч здоровому глузду, — Медведчук

П'ятниця, 04 листопада 2016 19:51

За даними Державної фіскальної служби, український експорт у січні-вересні 2016 р. склав майже 25,88 млрд доларів, пише «112 Україна».

Єдине, на що може робити ставку Україна в питанні експорту в Євросоюз, це сировина і продукція АПК: соняшникова олія, зерно, залізна руда тощо. Так Віктор Медведчук прокоментував дані Держстату про чергове зниження українського експорту.

«Це практично на 8% менше, ніж за аналогічний період 2015-го, коли український експорт перевищував 28,11 млрд дол. Щоб зрозуміти, як сильно скоротився експорт, досить згадати 2013 р.: тоді за аналогічний період Україна постачала за кордон товарів на суму понад 46,29 млрд дол. Найбільше просів експорт до РФ ― в Україні, яка євроінтегрується, ця тенденція з кожним роком стає все більш відчутною», — зазначив Медведчук.

За словами політика, квоти, які Брюссель встановив на безмитне ввезення українських товарів, критично малі. Особливо на такі групи товарів, як мед, цукор, крупи та борошно, оброблені томати, яблучний і виноградний соки, овес, пшениця, кукурудза, м'ясо птиці.

«Всі ці квоти вже використано на 100%, причому більшість ― у перші ж місяці 2016-го. Справедливості заради варто визнати, що існують і не вичерпані Україною квоти. Наприклад, на баранину. Але ця товарна позиція є неактуальною й для нашої країни, в якій м'яса таких тварин виробляється мізерно мало», — уточнив політик.

Падіння зовнішньоторгового обороту, за словами лідера «Українського вибору», призвело до занепаду в промисловому секторі.

«Українські підприємства, що виробляють продукцію авіа-, судно-, машинобудування, втративши російський ринок збуту, фактично простоюють. А ті, що виробляють продукцію подвійного призначення, різко скоротили обсяги виробництва через заборони, введені самою Україною, а також через відсутність замовлень з боку країн ЄАЕС», — зазначив політик.

Він також звернув увагу на той факт, що українські аграрії, промисловці, експерти і політики все частіше порушують питання необхідності відновлення торговельно-економічних зв'язків з країнами СНД й особливо з Росією.

«Офіційний Київ поки діє всупереч здоровому глузду ― поряд з вже обмеженнями, які вже є, постійно вводить нові, тим самим лише загострюючи «санкційні війни», — підсумував Медведчук.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%