Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Більшість банків ще в 2008-му були банкрутами - експерт

Неділя, 06 листопада 2016 18:14

Оздоровлення банківської системи було потрібно і почати цей процес потрібно було ще 15 років тому. Валерія Гонтарєва, перший керівник Нацбанку, який зважився на такий крок, пише Укрінформ.

Таку думку висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

Після початку економічної кризи 2008-2009 років банківська система де-факто стала банкрутом. Загальний обсяг «поганих» кредитів в українських банках перевищував 50 відсотків. Тобто капітал банківської системи з того часу був глибоко негативний. Вони жили виключно за рахунок вкладів населення і рефінансування Нацбанку, зазначає експерт

За його словами, вже в кінці 2008 року в Україні більше половини капіталу вже не було. Причому в багатьох банках його «не стало» ще раніше. Але процес зачистки, каже експерт, не проводився, тому що за кожним банком стояли політики, олігархи, які змушували НБУ закривати очі на те, що ці банки - банкрути.

Гонтарева діє, на думку Кушнірука, досить професійно. Глава НБУ, по-перше, закриває всіх банкрутів. По-друге, почала вимагати повної прозорості власників банків. Всі банки змусили відкрити їх власників. Тих, хто цього не зробив, закрили.

Завдання керівництва Нацбанку полягало не в тому, щоб ліквідувати банки, а змусити збільшити власний капітал і забезпечити достатню ліквідність. Саме це зараз і відбувається. В іншому випадку ми мали б ще десятки мільярдів гривень неповернених депозитів українських фізичних і юридичних осіб, значну частину яких довелося б повертати за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів, а фактично - Держбюджету, - переконаний Кушнірук.

Що стосується рефінансування, то, за словами експерта, Гонтарева видавала кредити тільки під сукупність майнового забезпечення та особисте зобов'язання позичальника. В такому випадку, зазначає він, якщо власник банку не повернув борг, то його можна розшукувати по всьому світу. При цьому експерт зазначив, що майже все, що видавала Валерія Гонтарєва, повернуто.

Разом з тим, зазначив Борис Кушнірук, є питання до раніше проведеного рефінансування банків. Там було багато хаосу і мало професіоналізму. Цілком можливо, що була і корупційна складова, зазначив економічний експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%