Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гонтарєва назвала причину, за Україна ризикує не отримати четвертий транш від МВФ

Середа, 09 листопада 2016 22:47

Україна ризикує цього року не отримати четвертий транш від МВФ на 1,3 мільярда доларів через гальмування реформ в парламенті, що може в наступному році поставити під загрозу ледь досягнуту економічну і фінансову стабільність. Про це сказала в інтерв'ю агентству Reuters глава Національного банку України Валерія Гонтарєва, передає УНІАН.

«Існують ризики, що нам не вдасться отримати ще один транш у цьому році... Якщо ми не отримуємо наступний транш, то у нас резерви... починають танути на очах. І те, чим ми займалися останні 2,5 роки - коли ми стабілізували ситуацію, збільшували наші резерви, забезпечували макроекономічну стабільність - все це на наших очах починає випаровуватися», - сказала вона.

За словами голови НБУ, перешкодою для позитивного рішення може стати зволікання парламенту з прийняттям збалансованого бюджету, реформуванням пенсійної системи, проведенням земельної реформи.

«Якщо ми не отримуємо наступний транш і 700 мільйонів доларів макрофінансової допомоги ЄС, у нас резерви практично залишаються на поточному рівні 15,5 мільярда доларів - це 3,7 місяця покриття імпорту», - сказала Гонтарєва.

За її словами, в цьому випадку під загрозою опиниться прогноз збільшення резервів до 23,1 мільярда доларів у наступному році і валютна лібералізація.

«Наприклад, ми досягаємо резервів 23,1 мільярда доларів в 2017 році - і починаємо дихати вільно. Якщо, навпаки, резерви падають, то знімати обмеження (на валютному ринку) не представляється можливим з точки зору збереження макрофінансової стабільності», - додала глава НБУ.

Україна відновила співпрацю з МВФ по чотирирічній програмі розширеного фінансування (EFF) обсягом фінансування 17,5 мільярда доларів у вересні поточного року - після більш ніж річної перерви. Рада директорів Фонду 14 вересня повідомила про завершення другого перегляду програми співробітництва з Україною і прийняла рішення виділити Києву третій за рахунком кредитний транш обсягом 1 мільярд доларів.

Два попередніх траншу Україна отримала 2015 року. Таким чином, загальний обсяг вже виділеного фінансування склав 7,62 мільярда доларів. До кінця року Україна очікує ще одного перегляду програми реформ і виділення до грудня четвертого кредитного траншу обсягом 1,3 мільярда доларів.

У разі, якщо таке рішення буде прийнято, воно стане першим подібним рішенням в історії відносин України з Фондом. Раніше всі програми співпраці завершувалися на отримання нашою країною 2-3 траншей.

Для отримання коштів Україна повинна буде представити модель реформи пенсійної системи, яку слід розпочати вже в 2017 році, модель запуску ринку землі, модель податкових змін, що включає скасування спецрежиму сплати ПДВ для агропідприємств та спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%