Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АМКУ назвав монополістів у прийомі платежів ЖКГ

Четвер, 10 листопада 2016 11:24

Антимонопольний комітет України зафіксував ознаки монопольного становища на ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги у Ощадбанку, “Укрпошти” та ПриватБанку.

Про це повідомляється в звіті АМКУ за підсумками дослідження ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за комунальні послуги у всіх обласних центрах, проведеного з 1 січня 2015 року по 31 травня 2016 року.

Згідно зі звітом, у період з 1 січня по 1 червня 2016 року монопольне становище Ощадбанку з часткою 35% і більше зафіксовано на 14 регіональних ринках, “Укрпошти” – на семи, Приватбанку – на чотирьох (в 2015 році на 15 дев’яти і одному регіональному ринку відповідно).

В цілому дослідження охопило 24 регіональні ринки послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за послуги ЖКГ.

Як вказано в звіті, необхідність проведення такого дослідження пов’язана з численними зверненнями до АМКУ у зв’язку з ситуацією, коли установи банків або пошти утримують комісійну винагороду з населення при прийманні платежів у відповідності зі своїми тарифами, в той час як комісійну винагороду за прийом платежів від споживачів закладено в тариф.

Згідно з підрахунками АМКУ, загальна сума сплачених комісійних платежів у 2015 році склала 23,7 млн гривень, а за п’ять місяців 2016 року – 18,2 млн гривень.

АМКУ підкреслив, що згідно з законодавством, у тариф послуг ЖКГ закладається вартість переказу коштів на рахунки підприємств-постачальників послуг, за винятком оплати послуги постачання природного газу, для якої держава встановлює максимальний розмір комісії – не вище 0,3%.

Регулятор пропонує встановити економічно обґрунтований розмір комісії за прийом платежів від громадян, що забезпечить укладання договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг, або вжити заходів для укладання договорів таким чином, щоб вони передбачали зобов’язання постачальників послуг платити комісію за споживачів.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%