Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рада Нацбанку затвердить грошово-кредитну політику на 2017 р

П'ятниця, 02 грудня 2016 13:23

Рада Національного банку України (НБУ) спільно з громадською колегією ради (раніше - громадська рада) почав обговорення основних положень грошово-кредитної політики на 2017 рік і короткострокову перспективу, які планується затвердити 21 грудня, повідомляє «Інтерфакс Україна»

"Рада НБУ вважає своїм основним завданням розробку основних принципів грошово-кредитної політики та здійснення контролю за її проведенням. У цьому контексті ми працюємо з правлінням НБУ. Вже зроблено перший крок з боку правління - формування пропозицій щодо розроблення цієї політики. Ми випускаємо ці пропозиції для публічного обговорення в суспільстві, до цього часу таке обговорення проводилося недостатньо. у нас є два тижні на розгляд пропозицій з боку громадськості, через три тижні затвердимо документ ", - сказав глава Ради НБУ Богдан Данилишин на першому засіданні громадської колегії Ради в четвер.

При цьому він підкреслив, що спільною метою є формування стабільної банківської системи в Україні та стабільної грошової одиниці. "Ми будемо робити все для того, щоб знайти і спільний діалог, і спільну позицію", - додав він.

Представлені на засіданні пропозиції правління НБУ щодо основ грошово-кредитної політики на 2017 рік передбачають використання режиму інфляційного таргетування для досягнення цінової стабільності, плаваючий курс, незалежність НБУ. При цьому НБУ підкреслює ключову роль процентної ставки як інструменту монетарної політики.

Як наголошується в документі НБУ, інфляційне таргетування базується на новокейнсіанські моделі економіки, згідно з якою не рекомендується проведення експансіоністської політики для короткострокового стимулювання економічного зростання, оскільки це призведе до зростання інфляційних очікувань з подальшим розбалансуванням економіки.

Разом з тим, ряд учасників обговорення дотримується думки, що політика не може припускати "будь-який валютний курс": населенню і учасникам ринку потрібно дати зрозуміти, що існують якісь курсові рамки, орієнтир. Зокрема, це може бути середньорічний курс, який закладається в бюджет. Крім того, на думку експертів, з документа не зрозуміло, яким чином НБУ має намір наближати декларативну вартість позикового ресурсу (процентну ставку) до її ринкової вартості.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%