Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Насалик каже, що формула «Роттердам+» не працює в Україні

Вівторок, 27 грудня 2016 11:18

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що на сьогоднішній день формула «Роттердам+» не працює в Україні.

Про це він розповів в інтерв'ю «Економічній правді».

«На сьогоднішній день вугілля на роттердамській біржі коштує близько 74 доларів за тонну, а якщо до цього додати транспорт, перевалку і інше, то вугілля виходить під 2,3-2,4 тисячі гривень за тонну, а не 1,39 тисяч, як задекларовано за роттердамською ціною», - заявив міністр.

«Якби вона працювала, то наша ціна на вугілля була б мінімум 2,3 тисячі гривень за тонну. А за фактом у нас враховано в тарифі ТЕС 1,39 тисяч гривень за тонну», - сказав Насалик.

Міністр вважає, що «Роттердам +» - непогана система, тому що дозволяє максимально диверсифікувати джерела постачання вугілля.

«Але неправильно в цій методиці те, що «роттердамське» вугілля нам не підходить за своїми характеристиками: у нього "летючі"складові більше, ніж у нас. Тому, до речі, до нас і не йдуть кораблі один за іншим: те, що зараз ми маємо - це максимум, що може видавати Південна Африка», - заявив він.

«Я, як міністерство, виступаю не за «роттердамську» ціну, а за польську - за котирування їх біржі. По-перше, вона нам ближче тому що в ній немає транспорту (не закладені подвійні витрати на логістику, ЕП). По-друге, шахти, що підконтрольні міністерству, добувають тільки вугілля газової групи», - сказав Насалик.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою «вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну».

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%