Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

С.Арбузов попередив про небезпеку дефіциту газу в Україні

Середа, 28 грудня 2016 11:50

Незважаючи на збільшення споживання газу в цьому році, влада не поспішає його докуповувати до необхідного мінімуму. Про це заявиви колишній перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов в Facebook, передає УНН.

«Поки Україна на тлі несподіваного потепління готується до новорічних свят, зима нікуди не поділася. Я вже писав про нерозторопність газового монополіста при закупці газу. Нагадаю, чиновники, окрилені минулими двома теплими зимами і, видаючи падіння економіки за енергоефективність, закачали в сховища на 2,3 млрд кубометрів газу менше, ніж у минулому році. І тепер змушені будуть купувати його дорожче, ніж могли б це зробити влітку», - зазначив він.

Але навіть при наявності у країни грошей на закупівлю газу і активній роботі клерків є два головні ризики, повідомив С.Арбузов.

«Перший - з приходом справжніх холодів в Європу купувати газ буде фізично складно. Газопровід буде активно постачати європейців, і для України банально може не вистачити потужностей. Постачальники газу в холоди не дуже погоджуються, а конкретно з «Газпромом» український монополіст вже довів справу до міжнародного суду.

Другий ризик - якщо «Нафтогаз» і уряд вирішать "проскочити" зиму без додаткової закупівлі. Тут і природа, і здоровий глузд невблаганні: навіть в найтепліші зими витрати газу зі сховищ був на рівні 8,2-9 млрд кубометрів.

Цієї зими доведеться викачати більше, оскільки і погода навряд чи буде настільки благодатною, і економіка, як мінімум, перестала падати і буде споживати більше газу», - пояснив політик.

Він підкреслив, що споживання газу в листопаді 2016-го вже було на 17% більше, ніж в тому ж місяці минулого року.

«Але навіть при тих же обсягах споживання, що і в минулому році, не докуповувати газ не вийде: його рівень впаде нижче технічного залишку в сховищах. Після цього неминуче наступають перебої в постачанні споживачів.

Загалом, ніякий намальований прибуток «Нафтогазу» і мільйонні зарплати його керівників не зігріють українців взимку, якщо терміново не прийти в себе і не докупити газ, поки не розпочалися холоди», - резюмував С.Арбузов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%