Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міністерство фінансів України ініціює збільшення ліміту щодо операцій, які підпадають під фінансовий моніторинг

Вівторок, 24 січня 2017 17:18

Міністерство фінансів ініціює збільшення ліміту щодо операцій, які підпадають під фінансовий моніторинг, з 150 тис. гривень до 250 тис. гривень, пише Finance.ua.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів України.

Мінфін спільно з Державною службою фінансового моніторингу розробив законопроект для запобігання та протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Він передбачає поступовий перехід від обов’язкового до внутрішнього фінансового моніторингу, який базується на кількісно-якісному підході при виявленні підозрілих фінансових операцій.

У повідомленні наголошується, що даний законопроект значно зменшить кількість ознак фінансових операцій, про які фінансові установи зобов’язані повідомляти в службу Державного фінансового моніторингу.

Так, під фінансовий моніторинг підпадуть фінансові операції на понад 250 тис. гривень (зараз 150 тис. гривень) та пов’язані з готівкою, переказом коштів за кордон, клієнтами з Ірану або КНДР і публічними діячами.

Разом з тим документ розширює коло суб’єктів первинного фінансовій моніторингу, які будуть повідомляти про підозрілі фінансові операції.

Також передбачається створення Єдиного державного реєстру національних громадських діячів і їхніх близьких осіб.

Разом з тим законопроект удосконалює процедуру визначення бенефіціарів власників компаній і законодавчі аспекти, які впливають на якість розслідування злочинів з відмивання доходів.

За порушення законодавства суб’єктами первинного фінансового моніторингу передбачені штрафні санкції в розмірі не більше 10% доходу і анулювання ліцензії.

Нагадаємо, на початку січня заступник директора департаменту стратегії та реформування Національного банку Руслан Кравець повідомив про те, що НБУ розглядає збільшення ліміту щодо операцій, які підпадають під фінансовий моніторинг, з 150 тис. гривень до 250 тис.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%